Raluca Lazaroi
2327 vizualizări 11 oct 2018

Un proiect unic în România, după un model american, cu materiale care se autodezinfectează, va fi realizat la Spitalul de Urgenţă din Bistriţa, în urma modernizării secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului. Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat joi, de conducerea spitalului şi firma declarată câştigătoare a licitaţiei.

Concept este nou şi unic în România şi prevede transformarea unităţii medicale într-un loc mai cald şi primitor, care să ajute din punct de vedere psihic pacientul. Acest concept este folosit în centrele medicale din Statele Unite ale Americii. Materialele care vor fi folosite pentru dotarea secţiei sunt şi ele de ultimă generaţie şi care au proprietatea de a se autodezinfecta.

Acestea sunt folosite în spitalul de la Bistriţa deja de anul trecut şi s-au dovedit eficiente.

“Nu cred că mai există în ţară vreo secţie de terapie intensivă care să fie construită la aceste standarde: materialele utilizate au efect permanent bactericid, un efect de autodezinfectare, efectiv distrug bacteriile. Este un material special, standardizat în ţările scandinave în construcţia spitalelor. În România, suntem deocamdată primul spital care utilizează acest material. L-am utilizat pentru prima dată la reabilitarea Secţiei de Hemodializă, pentru saloanele de terapie din Cardiologie şi în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru copii. Aici totul este placat cu material bactericid, inclusiv grupurile sanitare. Şi terapia intensivă, integral, va fi placată cu aceste materiale. Aproximativ 6,5 milioane de lei va fi costul echipamentelor medicale. Fiecare din cele 20 de paturi va fi dotat cu absolut toată aparatura medicală-suport necesară unui pacient. Va fi o staţie centrală de monitorizare a funcţiilor vitale ale pacientului, fiecare salon va avea supraveghere şi monitorizare directă din partea personalului medical. Se vor face filtre sanitare de acces şi pentru aparţinători, aceştia vor trebui să treacă prin filtre speciale, exact ca la accesul în blocul operator” a explicat managerul Spitalului de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany.

Proiectul, în valoare de 13,6 milioane de lei, presupune extinderea şi modernizarea secţiei şi achiziţia de echipamente medicale de ultimă generaţie, sursa de finanţare fiind asigurată de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Potrivit preşedintelui Cosiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă sunt internaţi aproximativ 600 de pacienţi anual.

 Iată cum a fost modernizat Spitalul din Bistiţa în 2016: 

 

Citește și: