Alexandra Mortu
555 vizualizări 23 mai 2019

Un nou studiu a dezvăluit că femeile au mai puţine şanse de supravieţuire decât un bărbat în urma unui stop cardiac.

Studiul, publicat în European Heart Journal, a dezvăluit că femeile şi bărbaţii primesc un tratament inegal atunci când suferă un stop cardiac.

S-a descoperit faptul că atunci când o femeie suferă un stop cardiac în afara spitalului are mai puţine şanse să fie resuscitată de către un trecător decât un bărbat.

Însă se pare că diferenţa în ceea ce priveşte implicarea a fost cauzată într-o oarecare măsură de faptul că majoritatea oamenilor nu şi-au dat seama că femeile care s-au prăbuşit sufereau de fapt un stop cardiac, astfel au avut loc întârzieri în contactarea serviciilor de urgenţă, deci a primirii tratamentului corespunzător.

Stopul cardiac are loc atunci când inima intră într-un ritm neregulat şi se opreşte în totalitate, proces diferit de infarct.

Doctorul Hanno Tan, cardiolog de la Universitatea din Amsterdam, a declarat că: „Am descoperit faptul că cele mai grave consecinţe apar mai des în rândul femeilor în mare parte din cauza faptului că ele aveau probabilitatea de minus 50% să aibă un ritm cardiac potrivit pentru şocurile electrice decât bărbaţii”.

Echipa de cercetători, condusă de doctorul Hannop Tan a analizat, date reveritoare la tentativele de resuscitare făcute de serviciile de urgenţă în perioada 2006 - 2012 într-una din proviinciile Olandei. Cercetătorii au identificat 5.717 de stopuri cardiace dintre care 28% au vizat femeile.

Se pare că şi rata de supravieţuire în rândul femeilor care au suferit un stop cardiac şi ulterior au fost spitalizate este cu 4% mai mică decât în cazul bărbaţilor: 34% versus 37%.

Per total, rata de probabilitate ca o femeie care a suferit un stop cardiac să supravieţuiască pentru a putea fi externată este cu 50% mai mică decât în cazul bărbaţilor.

Cercetătorii au declarat că un posibil motiv din cauza căruia mai puţine femei au un ritm cardiac potrivit pentru a se putea aplica şocuri electrice de către serviciile de urgenţă ar putea fi faptul că mai multe femei decât bărbaţi au suferit o astfel de afecţiune când erau singure. Aceştia au menţionat faptul că acest lucru ar putea fi legat de modul în care oamenii mai în vârstă trăiesc: se pare că există mai multe femei în vârstă care trăiesc singure decât bărbaţi.

Foto: Captură YouTube

 

 

Citește și: