Silviu Bănilă
12203 vizualizări 2 ian 2015

Mulţi ani la rând, experţii au avertizat că tumorile sunt determinate de dieta proastă, lipsa exerciţiilor fizice sau erorile de genă de la părinţi, scrie telegraph.co.uk.

Un nou studiu arată însă că cele mai multe forme de cancer sunt cauzate de ghinion, nu de stilul de viaţă nesănătos sau ADN-ul potrivnic.

Cercetătorii au descoperit că 60% din cancere sunt determinate de greşelile din diviziunile celulare, complet independente de controlul nostru. Cu cât aceste celule au nevoie de mai multe diviziuni pentru a rămâne sănătoase, cu atât creşte riscul apariţiei cancerului.

De exemplu, cancerul de colon este mai frecvent decât cel care apare la intestinul subţire. Celulele din colon se divid de două ori mai rapid decât cele din intestinul superior.

Dintr-un număr de 31 de cazuri de cancer analizate de medicii de la Johns Hopkins University School of Medicine din SUA, doar 9 au avut legătură cu stilul de viaţă nesănătos şi genetica. Restul de 22 de cancere au fost determinate de „ghinion”, în contextul în care ADN-ul şi comportamentul au avut un impact minor asupra dezvoltării bolii în corpul pacienţilor.

„Longevitatea celor care sunt expuşi la agenţi cancerigeni, precum tutunul, este pusă deseori pe seama „genelor lor bune”, când de fapt este vorba de noroc”, a declarat profesorul Bert Vogelstein, unul dintre autorii studiului.

Pe de altă parte, experţii în sănătate au declarat că acest studiu scoate în evidenţă importanţa reducerii riscului apariţiei cancerului cu ajutorul unei diete sănătoase, a mişcării şi prin renunţarea la fumat.

Profesorul Hans Cleverse din cadrul Institutului Hubrecht din Utrecht, Olanda, a spus că studiul îi va ajuta pe unii pacienţi cu cancer să conştientizeze faptul că boala nu a apărut din cauza lor. „Pacientul tipic bolnav de cancer a avut pur şi simplu ghinion”, a conchis profesorul Clevers. 

Citește și: