Mădălina CHIŢU
6067 vizualizări 9 iun 2012

Expunerea la radiaţiile a mai mult de două scanări înainte de împlinirea vârstei de 15 ani ar putea tripla riscul de a se contracta mai târziu un cancer al creierului sau  leucemie, arată un studiu recent preluat de Daily Mail.

Deşi riscul apariţiei acestor boli este unul redus, savanţii recomandă totuşi reducerea la minimum a dozelor de radiaţii ionizante emise de scanere şi, eventual, recurgerea la alte tehnici adecvate.

Studiului, realizat pe baza unui eşantion de 178.604 pacienţi de vârste sub 22 de ani, care au efectuat scanări între 1985-2002 în spitalele britanice, a stabilit pentru prima oară o legătură directă între dozele de radiaţii primite în timpul copilăriei şi un risc crescut de cancer al creierului şi de leucemie, afirmă autorii.

Daily Mail notează că utilizate în diagnosticarea medicală, scanerele permit examinarea organelor în secţiuni transversale (torace, abdomen, osatură etc.) prin penetrarea corpului cu raze X.

Potrivit studiului, expunerea la radiaţiile ionizante a două sau trei scanări ale creierului în timpul copilăriei - adică o doză cumulată de 60 miligray (mGy) - ar putea tripla riscul creierului de a se îmbolnăvi peste ani de cancer.

Riscul de a contracta o leucemie ar fi de asemenea triplat pentru o doză cumulată de 50 mGy, primită la nivelul măduvei osoase.

Pentru a rezuma, o scanare a creierului înaintea vârstei de 10 ani se traduce prin circa un caz suplimentar de leucemie şi un caz suplimentar de cancer al creierului la 10.000 de pacienţi în deceniul care urmează primei expuneri, notează ei.

Alte studii sunt în curs de efectuare, în special în Australia şi Canada, despre riscurile scanărilor pediatrice, rezultatele lor urmând să apară peste un an sau doi.

Până atunci, Mark Pearse - de la Universitatea din Newcastle, unul dintre autorii studiului, recomandă prudenţă. „Reducerea dozelor trebuie să fie o prioritate, nu numai pentru comunitatea radiologilor, ci şi pentru fabricanţi”, spune el, preconizând înlocuirea acestei examinări - de fiecare dată când va fi posibil - prin IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică), care nu expune radiaţiilor ionizante.

„Cel mai important este ca scanarea să nu fie utilizată decât dacă este în întregime justificată din punct de vedere clinic”, indică savantul.

Citește și: