Oana Bujor
736 vizualizări 3 oct 2018

Studiul a fost conceput astfel încât să examineze efectele instituţionalizării asupra dezvoltării creierului şi comportamentului copiilor şi să determine dacă aceste efecte pot fi remediate în cazul dezinstituţionalizării, în acest caz plasamentul în asistenţă maternală sau în familie. Proiectul arătase anterior că lipsa comunicării sociale şi neglijarea copiilor din cadrul orfelinatelor poate duce la probleme cognitive, precum: depresie, anxietate, comportament disruptiv sau afecţiuni asociate deficienţei de atenţie, conform Science Daily.

Ultimele rezultate ale studiului publicate recent în jurnalul JAMA Psychiatry prezintă efectele asupra sănătăţii mintale a copiilor instituţionalizaţi ce se îndreaptă spre perioada adolescenţei. Analizele asupra copiilor de 8, 12 şi 16 ani prezintă diferenţele de dezvoltare ale copiilor ce au rămas în orfelinate şi cei ce au fost aleşi pentru a fi amplasaţi în familii de asistenţă maternală.
 
 
Rezultatele obţinute de cercetători nu se aplică doar copiilor instituţionalizaţi, ci şi copiilor ce sunt separaţi de la vârste fragede din cauza imigrării.
La momentul începerii studiului, asistenţa maternală era un program puţin dezvoltat la nivelul Bucureştiului, astfel că BEIP a recrutat 58 de asistenţi maternali care au fost formaţi şi plătiţi să îngrijească 68 de copii.
Studiul aduce probabil cele mai detaliate informaţii disponibile până în prezent cu privire la efectele experienţei pe care o are creierul şi funcţionarea creierului cu privire la dezvoltarea comportamentului la copil. Cercetarea arată şi importanţa intervenţiei timpurii: cu cât copiii sunt plasaţi mai repede într-o familie, cu atât mai repede se recuperează. Este dovada cea mai puternică din punct de vedere ştiinţific că ei se dezvoltă mai bine în cadrul familiei”, a declarat miercuri profesorul Charles Zeanah, de la Tulane University.
 
Citeşte continuarea pe Descoperă.ro!
Foto: Hepta

 

Citește și: