Daniela Timofti
517 vizualizări 18 dec 2018

"Amenzi de 10.000 de lei la maternitatea Giuleşti (Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu) şi promisiunea de a redeschide maternitatea. Prea puţin pentru o listă cu nereguli grave despre care toată lumea ştia încă din luna mai 2018 – inclusiv Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, dar şi conducerea ASSMB, spitalul fiind în subordinea Primăriei Bucureşti. 338 de unităţi sanitare cu paturi din toată ţara au fost supuse unor controale încrucişate în perioada martie - aprile 2018 de către inspectorii direcţiilor sanitare de stat din teritoriu. Printre unităţi, şi maternitatea Giuleşti, controlată de o echipă de la DSP Argeş. Raportul a fost înaintat ministrului în mai 2018", a scris, pe Facebook, deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate.

Parlamentarul susţine că, chiar şi în condiţiile în care maternitatea Giuleşti se află în subordinea primăriei Bucureşti, Sorina Pintea avea opţiunea de a comunica public neregulile, dar şi recomandările pe care inspectorii de la DSP Argeş le-au făcut în raportul adresat Ministerului Sănătăţii.

"E cel puţin părtinitor să ieşi public şi să te rezumi la a spune că vinovaţi sunt medicii şi asistentele care nu se spală pe mâini. Prin simpla informare publică, ministrul Sorina Pintea putea preveni dezastrul de la maternitatea Giuleşti. O vină şi mai mare o poartă conducerea ASSMB-ul, instituţia care are în subordine maternitatea care 1) nu a făcut publice aceste informaţii şi 2) nu au luat măsurile impuse de recomandările inspectorilor. Nu mai zic de managerul unităţii, care avea şi el această opţiune. Scuzele invocate pe 3 decembrie 2018 de Gabriela Firea la adresa părinţilor nu fac nici pe departe dreptate. Ne-au minţit de la un capăt la altul", arată deputatul.

Pop spune că în Maternitatea Giuleşti nu se respecta nicio regulă. "O veritabilă bombă cu ceas şi repet, toată lumea ştia situaţia. Mai jos, în exclusivitate, lista cu neregulile descoperite la Maternitatea Giuleşti şi recomandările Ministerului Sănătăţii: mucegai în saloane, protocoale de igienă expirate şi decontaminări ale echipamentului medical fără utilizarea de apă sterilă. Încă o dată, decidenţii politici alături de responsabili numiţi la conducerea instituţilor abilitate precum ASSMB, au băgat sub preş toate aceste informaţii. Încă o dată, opinia publică nu a fost informată asupra condiţiilor reale din spitalele româneşti şi a pericolului reprezentat de infecţiile nosocomiale. În consecinţă, cetăţeni ai acestei ţări, părinţi în cazul de faţă, au fost înşelaţi crezând că sunt în siguranţă", completează acesta, care îi cere ministrului Sorina Pintea demisia.

Parlamentarul a publicat pe Facebook şi raportul întocmit de inspectorii direcţiilor sanitare.

Deputatul USR Tudor Pop publică un raport despre Maternitatea Giuleşti

Neregulile constatate la Maternitatea Giuleşti:

- compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale nu este organizat conform prevederilor legale, existând încadrată o singură asistentă de igienă. În cursul anului 2017 postul de medic epidemiolog nu a fost scos la concurs şi nu s-a încheiat contract de prestări servicii cu DSP a Municipiului Bucureşti sau cu furnizori privaţi, care oferă servicii de consultanţă de epidemiologie;

- procedurile şi protocoalele de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale nu au la bază prevederile legislative în vigoare, fiind menţionate acte abrogate;

- nu există un plan de efectuare a dezinfecţiilor terminale pe secţii;

- frecvenţa testelor de autocontrol nu ţine cont de zonele de risc, în ceea ce priveşte aeromicroflora (sunt foarte puţine teste în blocul operator, ATI şi neonatologie – circa 1/lună);

- la nivelul secţiilor nu este înfiinţat Registrul electronic unic de monitorizare a infecţiilor asociate asistenţei medicale:

- în Secţia Neonatologie:

- în graficul zilnic-orar privind efectuarea curăţeniei şi dezinfectiei nu se menţionează tipul operaţiunii şi ora reală de efectuare a acesteia;

- nu se respectă precauţiunile standard, astfel încât nou-născutul este transferat din sala de naşteri în salon, fără că personalul să poarte echipament complet de protecţie;

- se utilizează substanţe dezinfectante de nivel mediu, ceea ce contravine prevederilor legale

- în secţia AŢI – Nou-născuţi decontaminarea barbotoarelor şi a tubulaturii folosite se efectuează în salonul cu nou-născuţi;

- în secţia Terapie Intensivă Adulţi decontaminarea barbotoarelor se face în salonul pacientelor şi nu se asigură apă sterilă pentru clătirea acestora;

- în Corpul de clădire B1-B2 pavimentul din holurile de acces, scări şi unele saloane nu este finisat corespunzător

- la sterilizare nu se verifică săptămânal cu indicatori biologici eficientă sterilizării;

- în prosectură pereţii prezintă zone de mucegai şi infiltraţii, iar în spălătorie prezintă fisuri;

- în unele saloane în jurul căzilor de duş se constată prezenţa mucegaiului.

Deputatul USR Tudor Pop publică un raport despre Maternitatea Giuleşti

Deputatul USR Tudor Pop publică un raport despre Maternitatea Giuleşti

4 întrebări pentru ministrul Sorina Pintea, primarul Gabriela Firea şi conducerea ASSMB

"Închei cu patru întrebări la care solicit public un răspuns de la ministrul Sorina Pintea, primarul Gabriela Firea şi conducerea ASSMB.

1) Câte din măsurile recomandate de DSP Argeş în luna mai 2018 erau îndeplinite la data declanşării epidemiei?
2) De ce nu a existat nici un fel de comunicare publică privind controalele efectuate la cele 338 de unităţi sanitare cu paturi din ţară?
3) De ce au fost nevoie de alte controale la maternitatea Giuleşti, când exista deja un raport cu nereguli şi o suită de recomandări care indică clar care sunt problemele? 
4) De ce nu au fost comunicate concluziile acestui raport de îndată ce epidemia a fost raportată în mod oficial?", a scris deputatul USR.

Maternitatea Giuleşti se redeschide vineri. 45 de bebeluşi s-au infectat cu stafilococ auriu

Internările la Maternitatea Giuleşti vor fi reluate începând de vineri, la trei săptămâni după ce au fost suspendate în urma scandalului infectării cu stafilococ auriu meticilino-rezistent a 45 de bebeluşi născuţi la acest spital. Anunţul a fost făcut marţi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Pintea a mai anunţat marţi că medicii de la Giuleşti şi unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcţiei de Sănătate Publică.
"Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară şi să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului şef de secţie de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei şefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei şefe de la sala de naşteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei şefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului şef de laborator, amendarea coordonatorului activităţii în relaţia cu mediul şi amendarea şefului de spălătorie", a anunţat marţi ministrul Sănătăţii.
 
raport maternitatea giuleşti
 
Ministerul Sănătăţii: Stafilococ auriu şi germeni în două saloane de la Giuleşti

Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 30 noiembrie, că "primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică evidenţiază prezenţa stafilococului auriu pe suprafaţa unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum şi prezenţa germenilor mezofili şi hemolitici într-un salon de lehuze."
"Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a anunţat Ministerul Sănătăţii că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico - sanitare şi exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie 'Panait Sîrbu'.
Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare şi lizotipare, mai precizau reprezentanţii Ministerului.
Gabriela Firea trimite Corpul de control la Maternitatea Giuleşti
Corpul de Control al Primarului General al Capitalei va face şi el un control la Maternitatea Giuleşti, a anunţat pe 12 decembrie Gabriela Firea, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

În plus, Primăria Capitalei va achiziţiona trei clădiri pentru relocarea Maternităţii Giuleşti, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", precum şi pentru o parte dintre secţiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti la propunerea primarului Gabriela Firea.
Foto: Tudor Pop/ Facebook/ Hepta

 

Citește și: