218 vizualizări 8 apr 2019

„Celulele stem sunt extrem de importante pentru că ele reprezintă tratamentul şi şansa de a vindeca boala. Este cel puţin până la acest moment, singura modalitate de a trata un cancer. Cancerele de sânge pot fi tratate de persoane care sunt compatibile cu persoanele care sunt diagnosticate cu leucemie, sau cu alt cancer de sânge. Anul trecut a fost celebrat numărul de un million de pacienţi trataţi cu celule donate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurora Dragomirişteanu, Director General al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.

Potrivit doctorului, în România sunt puţin peste o mie de persoane care au beneficiat de transplant, dar mulţi dintre ei de la donatori înrudiţi, adică de la frate sau soră.

„Dintre aceştia, jumătate au făcut autotransplant, pentru că sunt limfoame care pot fi tratate de către pacientul însuşi atunci când boala este în remisie, iar cealaltă jumătate sunt transplanturi de la alte persoane”, mai spune Aurora Dragomirişteanu.

Potrivit sursei citate, până acum, în România, cu ajutorul registrului au fost facilitate 225 de transplanturi de la donatori neînrudiţi.

„Important este ca un număr cât mai mare de persoane, mai ales tineri, pentru că se presupune că ei sunt mai sănătoşi, să se înscrie în registru pentru a creşte şansă de a găşi un donator compatibil cu pacienţii români. Este important să ne înscriem în registru pentru că această şansă este de 1 la 500.000 , în general, iar în comunităţile geografice mai restrânse, şansa creşte la 1 la 200.000. Dar tot trebuie să avem 200.000 de persoane, că să-i găsim unui pacient o persoane care să-i fie compoatibila. Cu cât registru este mai mare, cu atât această şansă creşte”, explică Aurora Dragomirişteanu.

Doctorul mai precizează faptul că în Registru sunt doar 62.000 de persoane înscrise.

„Până acum în Registru sunt înscrise puţin peste 62.000 de persoane, ceea ce este foarte puţin, mai ales dacă e să facem o comparaţie între registrul nostru şi alte registre din alte ţări care au milioane de persoane înscrise. Statisticile ultimilor ani arată că la fiecare 100 de mii de locuitori sunt 3 până la 5 persoane care la un moment dat sunt diagnosticate cu cancer de sânge”, a mai precizat directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, care, luni, a participat la un seminar la Facultatea de Electronică despre importanţa donării de celule stem, la care au participat mai muţi studenţi.

Citește și: