Carmen Dumitrescu
737 vizualizări 11 mar 2019

Medicul ortoped Paul Iancu, de la Spitalul din Slatina, a fost condamnat, în 2017, printr-o decizie a Judecătoriei Slatina, la 3 ani şi şase luni de închisoare.

Medicul a fost eliberat condiţionat, iar acum este pensionar.

„Admite contestaţia formulată de petentul – condamnat Iancu Paul, împotriva sentinţei penale nr. 176/04.02.2019, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. 652/225/2019. Desfiinţează parţial sentinţa atacată şi rejudecând: Admite cererea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Iancu Paul. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat, Iancu Paul din executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 681/2017, pronunţată de Judecătoria Slatina. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat, Iancu Paul de sub puterea mandatului nr. 834/2018, emis de Judecătoria Slatina dacă nu este privat de libertate în altă cauză. (...) Definitivă”, este soluţia dată de magistraţii mehedinţeni.

În acelaşi dosar a fost condamnat la aceeaşi pedeapsă şi medicul Mircea Tusciuc. Şi acesta a cerut eliberarea condiţionată din închisoare, însă cererea sa nu a fost încă soluţionată.

Cei doi medici au fost trimişi în judecată în anul 2012 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, fapta de care aceştia sunt acuzaţi având loc la sfârşitul lunii mai a anului 2010.

Conform rechizitoriului, în 23 mai 2010, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, medicul ortoped Paul Iancu nu l-ar fi examinat corespunzător pe minorul Cristian Grigore, în vârstă de 9 ani, din Şerbăneşti, judeţul Olt, care se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa, stabilind în mod eronat diagnosticul.

De asemenea, medicul chirurg pediatru Mircea Tusciuc nu a acordat îngrijirile medicale necesare copilului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului pe 26 mai.

În aceeaşi seară, copilul a fost adus înapoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în stare gravă, iar acesta a murit în timpul zilei ce a urmat.

„Pacientul a fost reinternat în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare inculpatul a decis amputarea membrului superior al minorului, însă din cauza complicaţiilor intervenite, acesta a decedat la 27 mai 2010. Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat faptul că decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării”, au arătat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Foto: Hepta

Citește și: