1470 vizualizări 13 dec 2017

În funcţie de rezultat, medicii din diverse specialităţi medicale pot stabili tipul de cancer, stadiul bolii şi pot recomanda pacienţilor tratamente personalizate. Această procedură a evoluat mult, timpul alocat prelucrării probelor s-a redus substanţial, unele rezultate fiind disponibile rapid, chiar în timpul intervenţiilor medicale, ceea ce ajută medicii să ia cele mai corecte decizii pentru pacienţi.

Ultima noutate în ceea ce priveşte biopsia este dezvoltarea unei metode moderne de evaluare şi monitorizare a pacienţilor cu cancer. Este vorba despre biopsia lichidă, ale cărei beneficii sunt descrise de medicul primar genetician Mariela Militaru, expert Genetic Center.

“Biopsia lichidă este, de fapt, un test din sânge, care se face pacienţilor bolnavi de cancer. Ideea acestei analize a venit din SUA, medicii americani făcând primele studii în domeniul biopsiei lichide. Ei au analizat sângele pacienţilor care sunt trataţi pentru diverse tipuri de cancer, sânge în care se găseşte aşa-numitul ADN tumoral. Acest ADN provine de fapt din distrugerea celulelor tumorale şi este prezent în sânge. Însă timpul lui de înjumătăţire este undeva la 6 ore, până când se elimină prin ficat sau prin rinichi. În aceste condiţii, testarea este utilă în special pentru a urmări evoluţia pacienţilor cu cancer în urma efectuării tratamentelor respective. Se foloseşte pentru cancerul de plămân şi se va folosi şi pentru cancerul colorectal”, spune expertul.

Citeşte continuarea în Descoperă!

Citește și: