Ionela SAMOILĂ
6844 vizualizări 16 oct 2012

După ce, la începutul acestei luni, autorităţile sanitare din Marea Britanie au fost sesizate în legătură cu apariţia unor cazuri de infestare cu o specie de virus letală care se transmite de la animale la om, specialiştii care au analizat situaţia au ajuns la concluzia de infecţia ar putea distruge omenirea în doar cinci ani de zile.

Potrivit Daily Mail, simptomele se manifestă imediat, debutând cu dureri de cap, febră, dureri de stomac şi greţuri. În timp, boala începe ce să producă răni şi sângerări ce evoluează până la hemoragie.

La începutul acestei luni, un bărbat de 38 de ani din Glasgow a decedat, după ce s-a întors de la nunta fratelui său, din Afganistan. Aceasta ar fi prima victimă oficială a febrei hemoragice Krimeea-Congo, o boală care se ia de la animalele din Africa şi Asia şi care, atunci când se transmite la pacienţii umani, devine letală în 30% din cazuri.

Aceasta nu este singura victimă a virusului, pe care oamenii de ştiinţă l-au numit Armaghedon.

Luna trecută, un bărbat de 49 de ani din Londra a fost internat la Spitalul Sfântul Thomas, prezentând de febră şi tuse severă, respectiv probleme respiratorii. Iniţial, medicii au crezut că ar fi vorba despre simptome ale virusului SARS, care a provocat o epidemie în anul 2003, în urma căreia au decedat 1.000 de persoane.

Totuşi, analizele au arătat că nu este vorba despre SARS, ci despre un virus înrudit cu acesta, necunoscut încă de biologi, şi care este întâlnit la anumite specii de liliaci din Asia.

Misteriosul virus a mai făcut o victimă, în luna iulie, când un bărbat de 60 de ani din  Arabia Saudită a murit din această cauză. Investigaţiile au scos la iveală faptul că britanicul decedat luna călătorise în orientul Mijlociu, în Quatar.

După ce toate aceste date au fost făcute publice, autorităţile sanitare britanice au alertat populaţia în legătură cu izbucnirea unei pandemii precum cea de gripă aviară sau cea de gripă spaniolă, o maladie care, între 1918 şi 1919, ar fi secerat între 50 şi 100 de milioane de vieţi din întreaga lume. Virusul gripei spaniole ar fi provenit de la nişte păsări de apă, motiv pentru anumiţi specialişti susţin că ar fi vorba despre acelaşi H5N1, care ar fi pătruns şi România, în anul 2005.

Infecţiile virale care se transmit de la anumite specii de animale la oameni, cum ar fi gripa aviară, cea porcină sau cea spaniolă, numite şi zoonoze, sunt extrem de periculoase. Acestea se răspândesc cu uşurinţă în rândul populaţii şi pot suferi mutaţii odată cu instalarea în organismul uman.

Profesorul John Oxford, renumit virolog de la Universitatea din Londra, a declarat pentru sursa citată că, în următorii cinci ani, ar trebui să ne aşteptăm la o pandemie extinsă la nivel global, care ar putea pune în pericol specia umană. Astfel, înainte de a muri, bolnavul va transmite virusul celor din jur, prin strănut şi tuse.

Oxford este de părere că boala ar putea evolua precum gripa spaniolă, care a făcut ravagii în rândul populaţiei de la începutul secolului trecut. Moartea, în cazul acestor “gripe”, este produsă de o “furtună de citokine”, numită şi hipercitokinemie, o reacţie de apărare a sistemului imunitar, care încearcă să distrugă infecţia, dar ajunge să omoare pacientul.

Specialiştii sunt de părere că un astfel de virus, transmis de la animalele din zona asiatică şi africană ar putea aduce omenirea într-un adevărat impas, în jurul anilor 2017-2018. Oxford se bazează pe evoluţaia istorică a acestor maladii, precum şi pe dezvoltarea transporturilor aeriene, care facilitează răspândirea infecţiei cu diverse virusuri.

Asemenea gripei porcine, celei aviare sau febrei hemoragice, Armaghedon ar putea ucide mii de oameni până când oamenii de ştiinţă vor reuşi să găsească o soluţie pentru tratarea sau prevenirea infestării.

 

Citește și: