Gandul.info
Elvira Gheorghita
1075 vizualizări 25 mai 2015

Mihai Daniel este elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic "Nichita Stănescu".

În urmă cu zece luni, el s-a înscris în proiectul "Există un erou în fiecare dintre voi", al Societăţii de Salvare Bucureşti (SSB). După ce a absolvit cursul, a început salvarea de vieţi. Îşi aminteşte că la primul apel îi tremurau picioarele, acum nu i se mai întâmplă.

"Ieri dimineaţă, la ora 8.00, mergeam spre biserică şi, în faţa mea, multă lume în jurul unui bărbat întins cu faţa în jos. Am zis să trec să văd despre ce este vorba. I-am verificat respiraţia, am văzut că nu are. L-am întors, am început manevrele de resuscitare. I-am spus bărbatului care sunase la 112 să sune din nou şi să spună că pacientul este în stop cardiorespirator. La trei minute a ajuns şi primul echiupaj SMURD. Le-am spus că mai fac eu câteva manevre până îşi aranjează ei aparatura. Au administrat un şoc, s-au mai făcut manevre, apoi după un alt şoc şi-a revenit. Apoi, la şapte - opt minunte de la sosirea mea, a venit şi echipa Unitate Terapie Mobilă a SMURD de la Spitalul Floreasca, care s-a ocupat de pacient stabilizându-l. Apoi l-au trasportat la spital cu puls şi tensiune", a povestit liceanul, la o conferinţă la SABI.

Managerul SABI, Alis Grasu, a precizat că bărbatul care a făcut stop cardiorespirator este bodyguard la Spitalul Floreasca.

"Sperăm să fie redat societăţii în stare bună, iar la Ziua Salvării să îi punem faţă în faţă pe salvator şi pe cel salvat", a mai spus Alis Grasu.

Apoi, Mihai Daniel a mai povestit că a început să meargă la alerte la trei zile după ce a absolvit cursul.

"M-am gândit că nu o să moară cineva în faţa mea. Când voi fi mare vreau să rămân aici", a mai spus liceanul.

Apoi, un grup de copii, şi ei beneficiari ai cursului, au făcut o demonstraţie pe manechine, artătând cât de bine au învăţat manavre salvatoare de viaţă.

"Numai în 2014 am avut peste 60 de voluntari în organizarea acestor cursuri de prim ajutor, la care se adaugă voluntari de la Telecomunicaţii Speciale şi de la SABI, Societatea de Salvare Bucureşti, sub coordonarea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Aproape 2.000 de voluntari sunt înscrişi în proiectul «Există un erou în fiecare dintre voi», un veritabil lanţ al supravieţurii care şi-a propus să adune, într-un an, 10.000 de oameni instruiţi să ajungă la cazurile grave în cinci minute, pentru a acorda primul ajutor până la sosirea ambulanţei", a spus preşedintele SSB, Cristian Grasu.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost prezent, luni, la conferinţa de la SABI, în care, în plus, a fost lansat site-ul de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii suntprimulajutorjunior.ro.

Citește și: