Gandul.info
Maria Bîrnaure
312 vizualizări 6 nov 2017

Impactul bolii cauzate de streptococul de grup B nu a fost studiat înainte, ci a fost luat în discuţie în ultimii ani, când specialiştii au vrut să vadă care este rolul acesteia în cazurile de deces în rândul bebeluşilor, încă din viaţa intrauterină şi în primele zile de viaţă, potrivit The Guardian. 

La nivel mondial, peste 21 de milioane de femei însărcinate poartă această bacterie despre care se credea că este inofensivă. În prezent, aceasta este recunoscută ca fiind una dintre cauzele septicemiei şi meningitei în cazul nou-născuţilor, având potenţiale efecte mortale şi fiind, de asemenea, principala cauză a naşterilor de copii morţi.

În ciuda acestor lucruri, vaccinurile împotriva avestui virus abia sunt dezvoltate. 

Potrivit datelor făcute publice cu ocazia întâlnirii anuale a Societăţii Americane de Medicină Tropicală şi Igienă, una din cinci femei este purtătoare a acestei bacterii, lucru care conduce la apariţia a 410.000 de cazuri de îmbolnăvire anual şi 147.000 de naşteri de copii morţi şi decese ale copiilor în primele luni de viaţă. 

În ţările mai dezvoltate, femeile care sunt expuse riscului de dezvoltare a bolii primesc tratament cu antibiotice, însă acest lucru nu previne naşterile de copii morţi şi nu reprezintă o soluţie pentru ţările în curs de dezvoltare, unde rata de infectare este mare. De asemenea, acest tip de tratament poate conduce la sporirea rezistenţei la antibiotice, una dintre problemele deja grave ale societăţii la nivel global. 

Specialiştii susţin că vaccinul sunt singura soluţie şi că trebuie ca acesta să fie produs cât mai repede, pentru a opri numărul în creştere al acestor cazuri tragice. 

Citește și: