176 vizualizări 19 apr 2019

„Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au intervenit imediat ce au fost informaţi că la INI Bals este internată o pacientă în vârstă de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococică, afecţiune care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliţi toţi contacţii direcţi, elevii a două clase de curs şi 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian şi li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic", arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis joi seară MEDIAFAX.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au luat decizia suspendării cursurilor vineri, 19 aprilie, pentru a se face în unitatea şcolară decontaminarea şi dezinfecţia.

Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi uscăciune. În unele cazuri, rare , poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contactii apropiaţi sunt testaţi în vederea posibilului portaj al meningococului şi li se aministreaza profilactic doză unică de antibiotic, precizează Ministerul Sănătăţii.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W şi altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.

Ministerul Sănătăţii arată că, potrivit ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în 2017, au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat.

Joi, o elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit. Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri.

 

Citește și: