Mădălina CHIŢU
818 vizualizări 11 mai 2015


Dacă le simplifici, lucrurile arată fix ca-n fabula cu Petrică şi Lupul: când o să fie ceva extrem de important pentru naţiune, nimeni nu va mai tresări la vederea semnalelor de alarmă pentru că ne-am obişnuit să fie fake. Şi instinctele se sting. Orice mică schimbare de temperatură e anunţată cu benzi galbene lipite pe ecran, potrivit celor de la Media Fem.

Orice mică postare pe FB a preşedintelui/premierului e semnalată cu un roşu incandescent de televiziunile de ştiri, chiar dacă reprezintă o simplă urare de sărbători. Iar cu înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu, televiziunile au făcut rating aproape similar cu ratingul făcut la învestirea Papei Francisc în Scaunul de Pontif.

Pentru comparaţie, aruncaţi un ochi peste articolul care a câştigat Pulitzerul pentru breaking news. L-a câştigat un ziar – The Seattle Times. Povestea este despre o surpare de pământ care a ucis 43 de persoane. Subiectul a fost urmărit pe site, în social-media şi în print de pe 22 până pe 30 martie.

Sunt două feluri de jurnalişti, care lucrează la 2 mari feluri de presă. Pe de-o parte, sunt cei care iau totul de-a gata, mizează pe superficial şi speculează latura voyeurista a iubitorilor de cancan. Ei vând cel mai mult şi cel mai repede. Dar sunt şi cei mai efemeri. De cealaltă parte stă specia jurnaliştilor care vor să lase ceva în urma lor şi au norocul să lucreze într-un loc ce mizează pe calitate. Subiectul bun capătă valoare şi, în timp, e ca vinul. Un Beaujolais e bun, dar un vin vechi de câţiva ani are greutate, îţi lasă amintiri mai adânci, trezeste nostalgii, mişcă ceva în tine.

Da, sunt oameni care se arată indignaţi în comentariile pe care le lasă la articolele care promiteau să îi şocheze, să-i îngrozească, să le dea lumea peste cap. Ei sunt însă nişa care se revoltă, cea care încă validează şi apreciază poveştile veritabile. Din păcate, nişa asta e încă mică. Poveştile de calitate, jurnalismul adevărat nu mai e la îndemâna oricărui cititor. Cei care vor mai mult trebuie să caute. Dar o fac şi o vor face tot mai mulţi. Pentru ei încercăm să construim împreună jurnalism de calitate la Şcoala MediaFEM.
 

Citește și: