620 vizualizări 11 mar 2008

Deşi în România există 49 de universităţi de stat, excluzând instituţiile de învăţământ superior cu profil militar şi pe cele particulare, numai în 8 centre universitare există cabinete medicale studenţeşti. Potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii, astfel de cabinete funcţionează la Bucureşti, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Petroşani şi Iaşi. Toate aceste cabinete sunt entităţi fără personalitate juridică, în structura unor spitale. În Capitală, există 10 cabinete, deşi la cel de la SNSPA încă nu a fost angajat personal.

Toate sunt subordonate Spitalului Universitar. Dotarea acestora intră în sarcina Ministerului Sănătăţii, unitatea de învăţământ fiind obligată, prin ordinul de ministru 653/2001, să asigure câteva piese de mobilier şi un frigider, pentru conservarea vaccinurilor. În plus, în Bucureşti, Cluj-Napoca există şi ambulatorii, special pentru tineri. Chiar dacă în statisticile Ministerului Sănătăţii nu figurează, Autoritatea de Sănătate Publică Timişoara ne-a furnizat informaţii, conform cărora şi în campusul timişorean există un ambulator pentru studenţi, cu 16 cabinete.

Spitalul pentru studenţi, transformat în Centru pentru Toxicodependenţi

Până în 2003, în cel mai mare centru universitar din ţară, Bucureşti, a funcţionat şi un Spital pentru studenţi. Potrivit informaţiilor de la Direcţia de Sănătate Publică a Capitalei, acesta a funcţionat, în ultima perioadă, cu două secţii, medicină internă şi psihiatrie, deşi în trecut avusese şi una de TBC. Înainte de desfiinţare, au fost mai multe discuţii cu privire la starea jalnică în care ajunsese această unitate spitalicească. În plus, capacitatea acestuia era destul de redusă - 30 de paturi pe secţia de psihiatrie, 10 pentru toxicomani şi 25 pe secţia de medicină internă. În 2003, s-a luat decizia ca spitalul să se desfiinţeze sau, mai bine zis, să se transforme în Centru de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sf. Stelian”.

„Acest centru are 45 de locuri cu paturi. Mai asigură, însă, alte 200 de locuri, prin staţionarul de zi pentru toxicodependenţi, 10 prin staţionarul de zi pentru toxicomani şi 10 locuri, la psihiatrie”, ne-a precizat Doina Buzi, directoare de Resurse Umane la Direcţia pentru Sănătate Publică Bucureşti. Deşi avantajele existenţei unui spital pentru studenţi sunt evidente – de bine, de rău, în miez de noapte sau în weekend, aceştia ar putea să se ducă la un astfel de spital – doamna Doina Buzi ne-a declarat că, până la urmă, desfiinţarea sa a fost în beneficiul studenţilor. (M.C.)

„Atunci, era mai dificil pentru studenţi să se ducă la alt spital decât cel pentru studenţi. Acum, se pot duce oriunde! S-a analizat situaţia, atunci, s-a ajuns la concluzia că adresabilitatea era scăzută şi, cum apăruseră şi campaniile antidrog, s-a stabilit că ar fi bine să rămână numai această componentă”  -  Doina Buzi (director DSMB)

Info plus:

8 cabinete studenţeşti în toată România

Citește și: