11 vizualizări 21 mai 2007

Admiterea 2007 la facultate debutează cu stângul, fiindcă Ministerul Educaţiei şi-a încălcat flagrant obligaţiile. Cifra de şcolarizare pentru această vară a fost aprobată de Guvern cu o întârziere de peste 2 luni. Ca şi când aceasta n-ar fi fost destul, acelaşi Guvern repetent la capitolul respectării legii (n.n. – Legea învăţământului cere imperios ca toate reglementările privind noul an universitar – inclusiv cifra de şcolarizare – să fie aprobate cu 6 luni înaintea începerii noului an şcolar şi universitar), a comis şi un delict la Educaţie, diminuând cu peste 3.500 de locuri, cifra de şcolarizare pentru licenţă. Cum Ministerul Educaţiei e parte integrantă a Guvernului, nici el nu s-a lăsat mai prejos, creând o adevărată brambureală la distribuirea locurilor pe specializări şi pe facultăţi. Aplicând tot felul de programe, cei din minister au ajuns la situaţia hilară de a aloca unei specializări un număr de locuri sub normativul legal, adică insuficient pentru o formaţiune de studiu.

Probabil, acum, cu aproape două luni înainte de examen, candidaţii nu mai au timp să sesizeze toate aceste grosolane încălcări ale legii. Timpul lor şi al părinţilor lor e ocupat de pregătirile finale, iar mintea tuturor stă mai degrabă la sumele de bani pe care trebuie să le scoată din buzunar pentru meditaţii, pentru taxe, decât la prostiile guvernamentale.

Cu toate acestea, tocmai aceste precedente pot vicia puternic examenul de admitere al acestui an.

Universităţile sunt puse în situaţia de a-şi prezenta oferta cu mare întârziere, iar diminuarea cifrei de şcolarizare s-ar putea reflecta şi în alocarea locurilor pe specializări, reducându-se numărul acestora.

Într-un fel însă, vara acestui examen poate arăta şi capacitatea universităţilor de a funcţiona independent de minister, ceea ce aşteptăm de mulţi ani şi ceea ce ar trebui să se întâmple cât mai repede. Locurile cu taxă la stat s-au liberalizat complet din acest an, tocmai pentru că statul a redus numărul de locuri subvenţionate.

Probabil, unele universităţi vor avea, cu taxă, dublu triplul locurilor subvenţionate, fiindcă foamea de bani este foarte mare. Cu siguranţă, universităţile de stat tind din ce în ce mai mult să devină struţo-cămila stat-taxe, semănând cu învăţământul particular.

În aceste condiţii, doar voi, candidaţii puteţi alege din hăţiş, facultatea dorită pentru calitatea învăţământului ce se face acolo, în cazul în care nu doriţi doar o diplomă de pus în ramă.

Statul nu mai veghează, prin pârghiile sale, asupra calităţii învăţământului superior.

Citește și: