1659 vizualizări 9 mai 2009

"Cursul domnului Cristian Tudor Popescu nu este neapărat despre film, ci despre viaţă. În fiecare vineri dimineaţa, sala 3C se umple de studenţi somnoroşi, cu cafeaua în mână şi chef de discuţii aprinse pe tema filmului. CTP ştie să facă un lucru: să ne ofere manipularea ca dialog, manipulându-ne". Astfel îl descriu studenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti nu pe ziaristul, scriitorul sau analistul, ci pe dascălul Cristian Tudor Popescu, desemnat în această seară "Profesorul Bologna".

"Sunt un student întârziat. La această sintagmă, nu puţinii mei prieteni din politică, din presă şi de pe internet ar traduce imediat «retardat». Sunt un student întârziat al IATC-ului, pentru că n-am fost student acum 30 de ani când trebuia să fac asta. Acum sunt profesor acolo. Consider totuşi premiul ca fiind nu anormal pentru că e acordat de studenţi unui coleg de-al lor mai bătrân", a spus senior-editorul ziarului Gândul, în cadrul Galei "Mari profesori care ne inspiră", ce a avut loc sâmbătă seara la Ateneul Român, explicând cum anume îşi vede rolul de la catedra Facultăţii de Film, unde predă cursul "Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune": "Nu se poate numi profesor acela care nu are un contact viu cu studenţii, oricâte tomuri ar avea publicate. Pe de altă parte, seara aceasta e o dovadă că şi profesorii pot fi mai mult decât «nişte unii care ne aleargă cu note mici». Această caracterizare nu îmi aparţine mie ci unui şef de stat".

Şaptezeci de profesori care formează generaţii şi sunt modele pentru studenţi au fost premiaţi în cadrul evenimentului organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Competiţia ce s-a derulat în ultimele patru luni a vizat peste 450 de cadre didactice din toate centrele universitare din ţară, pornind de la propunerile studenţilor. "Profii tari" au trebuit să facă dovada că manifestă respect pentru studenţi, oferă feedback constructiv şi îmbină stilurile de învăţare.

 

Citește și: