332 vizualizări 13 sep 2009

Comuna Corcova se află pe drumul care leagă oraşele Strehaia şi Motru, la mijlocul distanţei dintre ele. Ajungem la Primărie în jurul prânzului, vineri. O clădire mare, cu etaj, în curs de renovare, situată în centrul satului. Dăm să intrăm pe poartă, când un bărbat care fuma tacticos chiar la intrare ne taie elanul: "La ora asta, nu mai găsiţi pe nimeni aici. Au plecat. Doar eu am mai rămas", spune oarecum jenat. Este Emanuel Roşu, juristul Primăriei, şi e amabil. Se oferă să ne ajute, aşa că îl întrebăm de şcoala din Jirov. Începe cu vestea rea: "Nu cred că mai este cineva acolo. E vineri azi şi cred că deja au plecat acasă", zice. Partea bună e că omul este informat.

Bani pentru funcţionari, nu şi pentru copii

"Ştiţi, noi avem nişte proiecte în derulare: vrem să construim o şcoală nouă în Jirov şi o grădiniţă aici, în Corcova. Însă lucrările s-au sistat acum din cauza crizei: n-am mai primit niciun ban de la Guvern. Iar la grădiniţa de aici, lucrările au fost întârziate din cauza fostului viceprimar, care şi-a atribuit ilegal terenul de sub grădiniţă. Dar l-am câştigat în instanţă şi acum mai rămâne doar problema banilor. Când vin banii de la Guvern, terminăm şi şcoala, şi grădiniţa pe care le-am început", povesteşte juristul Primăriei.

În timp ce dl. Roşu ne zicea că nu sunt bani nici pentru renovările de 15 septembrie, un zidar muncea cu spor la faţada Primăriei. Îl întrebăm despre lucrările la sediul administrativ şi ne răspunde mândru: "Păi, ce facem aici e cu bani din surse proprii: am schimbat acoperişul, am mai făcut un etaj, am pus termopane, jaluzele verticale şi parchet în toate birourile. E frumos acum, e bine", spune dl. Roşu, înainte să ne îndrume spre şcoala din Jirov. Până să ajungem la şcoală, pe uliţele înguste şi neasfaltate rar te mai întâlneşti cu vreun copil. Din sens opus vine un tractor, iar în remorcă, trei copii stau pe o grămadă de porumb. La volan e tot un copil...

Hârtii şi geamuri sparte - în prima zi de şcoală

Îndrumaţi de câţiva săteni, ajungem la şcoala din Jirov, însă, aşa cum ne-a spus juristul Primăriei, nu mai găsim pe nimeni. Uşa este închisă, dar prin geamurile sparte ne putem strecura într-o sală de clasă. "BINEAŢI VENIT ÎN CLASA 5", stă scrijelit, strâmb şi agramat, pe cele două table din spatele catedrei. Nişte bănci foarte vechi şi pline de praf, dar vopsite de curând, îşi aşteaptă elevii. Pe pereţi sunt agăţate reguli gramaticale scrise pe cartoane îngălbenite de vreme, iar pe un birou din stânga catedrei se află o vază cu câteva flori artificiale, pline şi ele de praf. La mijlocul clasei, agăţat de perete, se află un lavoar vopsit la fel ca băncile, iar sub el - un lighean de plastic, roşu - să se spele copiii pe mânuţe. Păianjenii din colţurile clasei şi de lângă firele pe care sunt agăţate becuri nu au fost curăţaţi în cele trei luni de vacanţă.

În spatele şcolii, în curte, pământul este bătătorit, iar pe lângă gard au crescut buruieni. Coji de seminţe, etichete de bere şi pungi de napolitane şi biscuiţi sunt împrăştiate peste tot. Este clar că Primăria a fost mai preocupată de renovarea propriilor birouri decât de pregătirea noului an şcolar.

Citește și: