698 vizualizări 1 aug 2010

Mai bine de 80% dintre români nu dispun de cunoştinţeştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ. Aceastae concluzia studiului "Interese şi percepţii alepublicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatelecercetării", coordonat de sociologul LazărVlăsceanu şi realizat de studenţii Facultăţii de Sociologie dincadrul Universităţii din Bucureşti. Utilizând metoda interviuluifaţă în faţă pe baza unui chestionar similar celui folosit deComisia Europeană în realizarea eurobarometrelor, cercetătorii audescoperit, printre altele, că 42% dintre respondenţi cred căSoarele se învârte în jurul Pământului sau că 35% dintre ei cred căvirusul HIV poate fi luat dacă beau apă după o persoană infectată.Rezultatele studiului nu l-au nedumerit pe ministrul Educaţiei,Daniel Funeriu, care a declarat pentru Gândul că "intuia"situaţia şi ştie şi cauza - sistemul de învăţământ.

"Principala cauză pentru această situaţie e calitateaîndoielnică a educaţiei, mai ales în mediul rural. Această formă deanalfabetism ştiinţific ne influenţează viaţa de zi cu zi. Deexemplu, reticenţa unor părinţi faţă de campaniile de vaccinare sauapelul la tratamente naturiste sau homeopatice neadecvate în cazulunor boli curabile precum cancerul. Acest studiu arată, din păcate,ceea ce intuiam cu toţii. Aceasta e România pe care trebuie s-omodernizăm", a spus Funeriu, adăugând că modernizareacurriculumului este o prioritate a noii Legi a Educaţiei.

Ecaterina Andronescu: "Trebuie regânditcurriculumul"

Fostul ministru al Educaţiei, actualul rector al PolitehniciiBucureşti, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Gândul că şcolilenu primesc resursele necesare pentru a ajuta elevul să îşiclădească o educaţie temeinică. "Cauza principală este faptul că nualocăm resursele de care avem nevoie şi faptul că nu a fostregândită dimensiunea ştiinţelor în şcoală. Fizica şi chimia aucâte o oră pe săptămână în planurile cadru", a declarat fostulministru. Ecaterina Andronescu spune că accesul facil la informaţieasigurat de internet nu reprezintă o soluţie pentru viitor. "Nu neputem baza pe informaţia non-formală pentru a ridica nivelul. Nufaptul că tinerii au acces mai mare la informaţie va rezolvasituaţia. Informaţia ştiinţifică e cel mai adesea aridă şi nu eatractivă. Ea trebuie învăţată în şcoală. Asta e realitatea. Deaceea trebuie regândit curriculumul şi reorganizate planurile deînvăţământ".

Fă-ţi şi tu chestionarul la care doarunu din 100 de români a răspunscorect

Românii nu sunt "alfabetizaţi" nici din punct de vederereligios

Studiul arată că 95% dintre români cred în Dumnezeu, ceea cenu-i împiedică pe 40% dintre ei să creadă că zodia în care s-aunăscut le influenţează puternic sau foarte puternic personalitatea,sau pe 22% dintre ei să creadă că horoscopul este "foarteştiinţific". "E regretabilă confuzia", explică profesor universitardoctor Gheorghe Istodor. Potrivit teologului, cercetarea relevă că,la nivelul mentalului colectiv, "există un amestec nefiresc întrereligie şi ocultism pe de-o parte, dar şi între ştiinţă şiocultism, pe de altă parte. "Este regretabil că nu se folosesccompetent elementele definitorii ale celor două domenii autentice -teologic şi ştiinţific - că dimensiunea de tip ocult (astrologia,zodiacul ori horoscopul) este comparată cu rigoarea ştiinţifică.Toate acestea demonstrează că există un neopăgânism care semanifestă la oameni care se declară a fi credincioşi", spune pentruGândulpreotul Gheorghe Istodor.

Dacă 95% dintre respondenţi şi-au declarat credinţa în Dumnezeu,doar 52% cred în iad şi 73% cred în Rai. Diferenţa procentuală esteexplicabilă, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, şi astapentru că foarte mulţi sunt cei care refuză să creadă în existenţaiadului.

"Ţine de iresponsabilitatea omului postmodern", explicăteologul. "Multora le este greu - poate din comoditate, poate dinteamă de judecată - să recunoască şi să afirme existenţa iadului.Mai uşor e să accepte existenţa Raiului decât a iadului", explicăpărintele Istodor. "Iar faptul că un procent atât de mare cred înDumnezeu arată că structura fundamentală a omului este purreligioasă, este un dat ontologic".

Citeşte şi:

Portretul unei ţări. Mulţi românicred că Soarele se învârte în jurul Pământului, că pe vremeadinozaurilor trăiau oameni sau că horoscopul este "foarteştiinţific"

Şase universităţi de o stea şi una de "zerostele". Cum arată Topul universităţilorromâneşti

Citește și: