51 vizualizări 14 ian 2008

Guvernul a hotărât să crească alocaţiile elevilor de la 25 la 32 lei, de la începutul acestui an, însă a dispus ca elevii care vor împlini 18 ani să fie privaţi de acest drept chiar dacă urmează încă şcoala, cum spune legea.

Elevii, părinţii şi sindicaliştii din Educaţie condamnă această decizie discriminatorie, mai ales că acordarea alocaţiei înseamnă pentru elevii săraci un motiv în plus pentru a frecventa cursurile. Mai mult, unii elevi împlinesc 18 ani încă din clasa a XI-a, ceea ce înseamnă că ei nu vor mai primi alocaţii doi ani de zile, doar pentru că sunt mai mari.

„Decizia Guvernului este aberantă şi riscantă pentru că Guvernul face economii care se vor repercuta asupra sistemului de învăţământ”, ne-a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”.

Aurel Cornea, preşedintele FSLI, cea mai mare federaţie din Educaţie, ne-a spus că va face o notă de protest către Guvern, în acest sens. „Mi se pare o chestiune extrem de gravă, pentru că vorbim de un învăţământ egal şi ne trezim în situaţia că elevii fără posibilităţi materiale nu vor mai urma şcoala. Vom încerca să propunem o iniţiativă legislativă pentru îndreptarea situaţiei”, ne-a spus liderul de sindicat.

În Covasna, membrii Consiliului Judeţean al Elevilor au protestat în urmă cu o săptămână, pe tema acestui subiect. Ei spuneau că elevii trebuie să primească alocaţie până când termină clasa a XII-a. Până ieri, CJE a anunţat că a strâns 3.000 de semnături pentru susţinerea petiţiei formulate în sprijinul elevilor care au împlinit 18 ani. Strângerea de semnături va continua, iar petiţia va fi înaintată Ministerului Muncii.

Unii elevi nu-şi vor primi alocaţia pe luna ianuarie

Pe lângă această situaţie gravă, există riscul ca unii elevi să nu-şi primească alocaţia aferentă lunii ianuarie, în luna februarie, din cauza schimbării instituţiei care se va ocupa de plata alocaţiilor. Dacă anul trecut, Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, se ocupa de acest lucru, de la 1 ianuarie 2008, plata alocaţiilor se va face de către Ministerul Muncii, prin Direcţiile Judeţene de Muncă şi Protecţie Socială.

Pentru aceasta, şcolile şi inspectoratele şcolare trebuiau să transmită direcţiilor de muncă datele personale ale beneficiarilor (CNP-ul părinţilor, adresa poştală, codul poştal etc), până la 1 noiembrie 2007, termen care nu a fost respectat. Dacă datele transmise sunt incorecte sau dacă acestea nici măcar nu au fost transmise, elevii nu îşi vor primi alocaţia pe luna ianuarie.

„Nu ştim câţi elevi nu-şi vor primi alocaţiile. Vom vedea acest lucru de-abia în februarie, când se vor acorda alocaţiile, oricum, nimeni nu va pierde banii. Beneficiarii vor putea să-şi ia alocaţiile în următoarele luni”, ne-a declarat Valeriu Voinicu, directorul adjunct al DMPS Bucureşti.

Cei pe care poştaşul nu-i va vizita, la domiciliu, pentru a le da alocaţiile, pentru că aceasta este una dintre noile modalităţi de acordare a banilor, vor trebui să meargă la DJMPS-uri pentru a fi introduşi în baza de date. Pe lângă mandatul poştal, părinţii pot solicita deschiderea unui cont personal sau a unui card, în care să le fie virate alocaţiile. Până în acest moment, părinţii elevilor pot merge la patru bănci: BCR, ProCredit Bank, Banca Transilvania şi Romexterra Bank pentru a solicita acest lucru. Ei vor trebui să aducă un extras de cont, o copie după certificatul de naştere al copilului şi copia după buletinul unuia dintre părinţi la DJMPS, pentru a stabili modalitatea de plată.

Elevii care nu şi-au ridicat alocaţia pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2007, o vor putea ridica de la oficiile Poştei Române. De la 1 martie, alocaţia de stat pentru copii va creşte de la 32 lei, la 40 lei.

„Nu ştim câţi elevi nu-şi vor primi alocaţiile. Vom vedea acest lucru de-abia în februarie, când se vor acorda alocaţiile, oricum, nimeni nu va pierde banii. Beneficiarii vor putea să-şi ia alocaţiile în următoarele luni” Valeriu Voinicu (directorul adjunct al DMPS Bucureşti)

Citește și: