125 vizualizări 8 dec 2008

Şcolile nu vor mai putea să-şi ascundă imperfecţiunile. Fie că e vorba de abandonul şcolar, de rezultatele proaste la examene, de profesorii slab pregătiţi sau de rata de angajare a absolvenţilor, toate vor fi postate pe internet. Părinţii şi elevii vor putea afla totul despre şcolile româneşti consultând „Harta naţională a riscului educaţional”. Site-ul va fi accesibil de la începutul lunii decembrie 2009. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar a demarat proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, la începutul lunii noiembrie.

Deocamdată, Ministerul Educaţiei nu a aprobat lista cu informaţiile care vor fi postate pe internet. Printre propunerile ARACIP se numără infrastructura (dotări laboratoare, clase, bibliotecă, elevi/calculator), abandonul şcolar, rezultatele la examen, studiile profesorilor, etnia elevilor, raportul elevi-profesor sau absenteismul şcolar. „Să spunem că abandonul şcolar, la nivel naţional, este de 1,5%, iar în rândul elevilor rromi este de 30%. O şcoală în care elevii sunt, în majoritate, rromi şi abandonul este de 5% este o şcoală performantă. La fel se întâmplă în cazul promovabilităţii la bacalaureat. Dacă la Colegiul „Sf. Sava” promovabilitatea este de 70%, este o catastrofă, dar dacă la liceul agricol din Ciorogârla avem 70% promovabilitate la bac, este o performanţă”, ne-a explicat Constantin Iosifescu, preşedintele ARACIP, cum va fi evidenţiat gradul de risc al fiecărei şcoli.

Alegeţi şcoala în cunoştinţă de cauză

Un factor de risc important pe care elevii îl vor lua în calcul în alegerea liceului, teoretic sau profesional, va fi destinaţia absolvenţilor. Aceştia vor putea verifica dacă absolvenţii şi-au găsit de lucru în domeniul în care s-au pregătit, au intrat la facultate sau sunt şomeri. „La un liceu cu profil agricol, vom vedea câţi elevi au mers la facultatea de agronomie şi câţi s-au angajat. De exemplu, la şcolile de arte şi meserii, la profilul mecanică, doar 10-15% dintre elevi se angajează. La profilul servicii, în schimb, peste 90% dintre elevi îşi găsesc un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit.

Conform programului, la 2 ani, baza de date va fi reactualizată”, a mai adăugat şeful ARACIP. Cu ajutorul Hărţii naţionale de risc educaţional vor putea fi alcătuite şi topuri cu cele mai performante şcoli într-un anumit domeniu. Elevul sau părinţii lui nu trebuie decât să introducă un criteriu de căutare pentru a afla care sunt primele 10 cel mai bune unităţi. Informaţiile despre şcoli vor fi folosite şi la nivelul ministerului, pentru a se hotărî unde este nevoie de anumite investiţii. De asemenea, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului naţional de management şi asigurare a calităţii în învăţământul preuniversitar”, vor fi pregătiţi peste 500 de experţi în evaluare, care vor evalua şcolile din toată ţara.

„Liceele vor fi obligate să urmărească parcursul absolvenţilor lor. Acestea vor putea spune cât la sută dintre absolvenţii lor au intrat la facultate sau cât la sută şi-au găsit un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit”  -  Constantin Iosifescu, preşedinte ARACIP

Citește și: