130 vizualizări 20 nov 2007

Ce-ar fi dacă, începând de mâine, nu veţi mai fi obligaţi să mergeţi la şcoală? Ce-ar fi dacă profesorii ar fi chiar părinţii voştri şi v-ar preda lecţiile ca la o meditaţie, în propria casă? Nu sună rău şi nici nu este imposibil. La noi poate părea un vis, dar în unele ţări din lume acest sistem se practică încă din secolul al XIX-lea şi se numeşte homeschooling sau învăţământul acasă.

Părinţii îşi educă acasă copiii deoarece consideră că le dau o educaţie mai bună

Părinţii, în colaborare cu şcoala, îşi iau angajamentul că se vor ocupa de educaţia copiilor lor. Aceştia investesc între 200 şi 6.500 dolari în educarea copiilor, iar în unele ţări, au acces şi la baza materială a şcolii din localitate. Părinţii trebuie să respecte curriculumul naţional, dar pot să îşi implice copiii în  mai multe activităţi practice sau să-i ducă la muzee pentru a învăţa aplicat istoria sau geografia. Elevii susţin aceleaşi examene finale ca şi aceia care învaţă în şcolile publice şi au dreptul să se înscrie la liceu sau la facultate. Homeschooling-ul îşi are rădăcinile în SUA.

Înainte de introducerea învăţământului obligatoriu, în secolul XIX, educaţia elevilor din America se realiza în familie sau în comunitate, cu o mică parte a populaţiei şcolare sau cu tutori angajaţi special pentru acest lucru. Homeschooling este opţiunea pentru părinţii care vor să le ofere copiilor lor o educaţie într-un mediu diferit faţă de cel din şcolile publice. Este o alternativă şi pentru acele familii care nu pot, din motive practice sau personale, să se supună regulilor şcolilor publice.  Din studiile realizate reiese că părinţii optează pentru homeschooling, deoarece consi­deră că elevul primeşte o educa­ţie mai bună acasă decât la şcoală ori din motive religioase, pentru a le dezvolta simţul moralei sau pentru că au nevoi speciale sau din cauza carierei părinţilor.

Şcoala de acasă este criticată, dar are milioane de elevi  

Criticile aduse homes­chooling-ului vizează pregătirea mai slabă a copiilor, reducerea banilor daţi şcolilor, lipsa socializării, frica de religie sau de extremişti, sau privarea copiilor de oportunitatea de a se dezvolta într-un mediu social.

La o simplă căutare pe in­­ter­­­net, obţii aproape 8 mi­lioa­ne de adrese, unde poţi accesa informaţii despre homeschooling, iar http://homeschooling.about.com este cel mai cuprinzător dintre ele.În SUA, în perioada 2005-2006, aproape două milioane jumătate de copii învăţau acasă, în Marea Britanie erau 50.000 de elevi, în Australia şi Canada, copiii din 20.000 de familii, pentru fiecare ţară, învăţau acasă, în Irlanda aproximativ 1500-2000 de elevi, în Noua Zeelandă 7.000 de elevi.

Chiar şi în Franţa sau Germania se practică acest sistem, dar nu există date, la fel cum nu există nici din China, dar specialiştii spun că numărul elevilor care învaţă acasă este în continuă creştere. Până şi în Slovenia, în 1998, 25 de copii învăţau acasă. În România, homeschooling-ul este întâlnit doar pentru elevii care nu se pot deplasa, însă nu s-a discutat niciodată despre posibilitatea introducerii acestui sistem la nivel naţional.


Info plus:

2,5 milioane de copii învăţau acasă, în SUA, în anul şcolar 2005-2006

Citește și: