254 vizualizări 15 ian 2008

Arta face parte din viaţa sa de când era mic. Nu de puţine ori îşi făcea temele în sala Operei Naţionale din Bucureşti, mama sa fiind instrumentist, iar tatăl, cunoscutul tenor Robert Nagy. Încă de atunci, Alexandru începuse să îşi dea seama ce înseamnă teatrul de operă. În clasa a V-a a participat la festivalul „George Constantin“ şi a luat premiul pentru cel mai bun actor.

De altfel, Alexandru Nagy a devenit un „răsfăţat” al pre­miilor la festivalurile la care a participat, atât ca regizor, cât şi ca actor. Acum este în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”, din Bucureşti, unde a pus bazele unei alte trupe de tea­tru: Arca lui Noe.

În tot acest timp, pasiunea sa pentru teatru a devenit mai profundă. Nu s-a lăsat până nu a reuşit, cu ajutorul conducerii liceului, să facă, dintr-o fostă sală de sport, o sală de spectacole în toată regula. Acolo repetă, cu cei 13 membri ai trupei, zi de zi. Re­cunoaşte că, la repetiţii, e cam milităresc, semn că ia teatrul în serios, nu ca pe o joacă.

„Adrenalina creşte când interpretez!“

„E un sentiment euforic, pe care îl trăieşti când eşti pe scenă. Dacă înainte de repetiţii sunt fie nervos, fie râd din orice, adrenalina creşte când interpretez. Uneori, intru în rol atât de bine, încât sunt inconştient total, nici nu mai ştiu de mine. Mă trezesc ca din vis, la aplauze”, spune Alexandru.

Are multe amintiri legate de teatru, care îl emoţionează. „ Uneori, plânge de bucurie după câte un spectacol reuşit. Se ataşează de personajele pe care le interpretează: „Iubesc toţi băieţeii, bărbaţii şi boşorogii pe care i-am jucat. Şi îi respect!”

„Eu vreau să fiu viitorul Alexandru Nagy!”

Ca să se apropie cât mai mult de perfecţiune, citeşte la nesfârşit textul. „Mereu descoperi alte laturi. Teatrul schimbă oameni. Te dezvolţi, devii mai complex, înveţi să gândeşti. Eu sunt dependent de teatru. Sunt şi foarte încăpăţânat şi ambiţios.

Repet la nesfârşit, şi până la 3 noaptea, până când iese cum vreau eu”, mărturiseşte tânărul actor şi, în acelaşi timp, regizor. Dacă ar putea, ar mai fura ceva meserie de la cei deja consacraţi. Ce aduce nou trupa lui de teatru?

„Intrăm pe o latură a teatrului care nu a fost explorată: spectacole bazate pe poveşti reale, despre oameni aparent inferiori, care nu respectă tipologiile clasice. Doamna Cristiana Petrecu scrie piese special pentru noi.” La sfârşitul lui februarie, Alexandru vrea să organizeze cea de-a doua ediţie a festivalului de teatru Medi@rt, festival internaţional de teatru, cu decor virtual. Va demara, de asemenea, o campanie naţională de promovare a teatrului contemporan românesc şi va continua să susţină, o dată la două săptămâni, spectacolele la Hot Shots City Bar. Nu îşi imaginează viaţa sa altfel“.

„De la Horaţiu Mălăele aş lua calmul, care, la el, are un efect bombă. Îmi place şi felul lui Claudiu Bleonţ de a se isteriza. Aş lua şi experienţa lui Andrei Şerban, felul de a fi al lui Florin Piersic, modul de a vorbi al lui Răzvan Vasilescu. Dar eu vreau să fiu viitorul Alexandru Nagy, nu viitorul Florin Piersic sau oricine altcineva“. Alexandru Nagy

INFO PLUS

Teatrul e o parte din mine

„Pe scenă, eu nu mai exist. Simt o energie foarte ciudată care îmi dă o creativitate infinită, pe care o explorez din ce în ce mai profund. Teatrul e o parte din mine şi n-aş renunţa la el pentru nimic în lume.” (Ana Dobra, Arca lui Noe)

INFO PLUS

„Teatrul mi-a schimbat viaţa. M-a ajutat să mă cunosc mai bine, să cunosc oameni excepţionali şi să am o altfel de viaţă, mai bună, pe care, altfel, probabil că nu aş fi descoperit-o. Iubesc teatrul!” (Andrei Dumitrescu, Arca lui Noe)

Citește și: