1390 vizualizări 29 oct 2009

Ministerul Educaţiei a procedat corect atunci când a scos din cadrul legal acele programe de studiu care au fost deschise de Universitatea Spiru Haret (USH) fără obţinerea autorizării sau acreditării.

Aceasta este decizia definitivă şi irevocabilă pronunţată, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai exact, ministerului i s-a dat dreptate în privinţa modului în care a acţionat atunci când prin hotărârile de guvern numărul 676 din anul 2007, respectiv numărul 635 din anul 2008, nu a introdus în cadrul legal programele de studiu ce nu fuseseră evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) - organismul însărcinat cu acreditarea programelor, precum şi faptului că nu a recunoscut reducerea perioadei de studiu pentru facultăţile de drept ale USH de la patru ani la trei ani. Disputa juridică dintre cea mai mare universitate din Europa şi Ministerul Educaţiei a început în urmă cu mai bine de un an când conducerea USH a dat în judecată guvernul, motivând că poate să-şi modifice după bunul plac structura ofertei educaţionale în baza autonomiei universitare.

După ce, în noiembrie 2008, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate universităţii, MECI a făcut recurs şase luni mai târziu, demers concretizat cu decizia de joi. Ce efecte va avea pronunţarea sentinţei, a explicat pentru Gândul, directorul Direcţiei Juridic şi Control din cadrul Ministerului Educaţiei, Gabriel Ispas: "Nebunia cu centrele ID a încetat. În acest moment Universitatea Spiru Haret are în aer tot ceea ce înseamnă învăţământ la distanţă în centrele ce nu funcţionează legal. Tot ceea ce a şcolarizat universitatea prin învăţământ la distanţă pentru ciclurile 2007-2010 şi 2008-2011 la programele ce nu au autorizare sau acreditare este ilegal iar absolvenţii nu vor beneficia de diplome. Din moment ce am câştigat acest proces nu le mai putem pierde nici pe următoarele".

Aceste "următoare" procese la care se referă şeful Corpului de Control al MECI sunt rezultatul unor recursuri făcute altor procese intentate de conducerea "Spiru Haret". Căci, aşa cum a procedat în cazul HG-urilor emise în 2007 şi 2008, universitatea a dat în judecată ministerul şi pentru alte două hotărâri de guvern. Prima, ce poartă numărul 749/2009 este cea care a declanşat, în luna iulie, întreg scandalul din acest an, act prin care ministrul de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, a scos cu totul universitatea din cadrul recunoscut legal. Cea de-a doua este HG-ul 943/2009, prin care aceeaşi Ecaterina Andronscu a reintrodus Universitatea "Spiru Haret" în lista instituţiilor recunoscute de minister, însă doar cu acele domenii, specializări şi evident, programe de studiu ce au primit autorizare sau acreditare, declarând, totodată, ca fiind ilegale toate centrele ID din ţară şi străinătate deschise de universitatea în cauză. Până una alta, în aceste două cazuri, instanţa a dat dreptate avocaţilor USH, decizia finală urmând a fi luată cel mai probabil în următorii doi ani.

Oficialii USH nu au putut fi contactaţi pentru a comenta hotărârea Înaltei Curţi.

Citește și: