2 vizualizări 18 ian 2008

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că nu se va renunţa la admiterea la liceu pe baza notelor de la tezele cu subiect unic. Chiar dacă s-au constatat erori de metodologie, ministrul a spus că ele vor fi modificate în toamnă, dar actuala procedură de admitere în învăţământul liceal nu se va schimba. “Problema la tezele cu subiect unic au fost legate de faptul că metodologia aplicată a fost aceea a unui examen naţional, iar teza este doar o evaluare. Erorile constatate au fost minore, astfel că nu se va renunţa la admiterea la liceu pe baza notelor de la tezele cu subiect unic”, a declarat Adomniţei, la Drobeta Turnu Severin, unde s-a aflat în cadrul unui turneu pentru dezbaterea pachetului de legi ale Educaţiei.

Problema asigurării locurilor în grădiniţe a fost şi ea ridicată. Ministerul a dat asigurări că, dacă pachetul de legi va trece de Parlament, în toamna acestui an, problema va fi rezolvată parţial, urmând ca pentru copiii mai mici de 5 ani să se identifice soluţii anul viitor. Potrivit proiectului, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, va fi creat un post de director educativ. Ministrul a mai precizat că la concursurile pentru ocuparea posturilor de director se vor putea înscrie şi profesori de la alte şcoli sau alte persoane.

Fără susţinere majoritară în Parlament

Seria dezbaterilor la care a participat şi ministrul Educaţiei a continuat, vineri, la Deva, unde Cristian Adomniţei a declarat că pachetul nu are susţinere majoritară în Parlament. “Din păcate, pentru mine şi pentru partidul pe care pe care îl reprezint, nu am, în Parlament, susţinerea necesară pentru a trece o lege aşa cum mi-aş dori. Trebuie să găsesc aliaţi care să mă susţină şi care să formeze majoritatea”.

La întâlnirea pe care a avut-o, la Hunedoara, cu profesori şi primari din judeţ, ministrul a spus că se simte nevoia încurajării şi dezvoltării unei concurenţe în educaţie, bazate pe calitate. Aceasta a adăugat că directorii trebuie să ia modelul universităţilor particulare. “Dacă puteţi atrage cadre didactice de calitate, automat, veţi atrage şi elevii. Fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea faptelor sale. De la deontologie profesională până la eşecul la clasă ”, a concluzionat ministrul Adomniţei. (R. N.)

Citește și: