225 vizualizări 12 feb 2008

Modelismul nu se referă numai la maşini sau aeronave. Pasionaţii de modelism au de unde alege: pot crea avioane, camioane, autobuze, utilaje de construcţii, trenuri şi căi ferate, rachete, nave spaţiale, roboţi, tancuri, clădiri, figuri umane. Gama este aproape nelimitată.

Mai mult, pasiunea de a pune bucăţică cu bucăţică pentru a crea o machetă se poate dovedi profitabilă. Modelele miniaturale, din diferite materiale, se folosesc în inginerie, arhitectură, cinematografie şi în vânzări.

Deseori, aceştia din urmă au nevoie de astfel de machete, pentru a putea să vândă produsele pe care le confecţionează, fie ele maşini sau alte utilaje. În industria filmului, multe din decorurile care par reale sunt, de fapt, machete.

Modelismul are aplicabilitate şi în artă, fie că artiştii creează machete originale sau readuc la lumină modele uitate. De exemplu, Muzeul Căilor Ferate din Finlanda are macheta unei locomotive pe aburi.

La Muzeul Pendon, din Anglia, există astfel de machete, ca şi la Autoritatea de Redezvoltare Urbană, din Singapore, unde există o machetă a întregului Singapore. (M.C.)

Citește și: