97 vizualizări 8 sep 2008

„PNL practică o politică antinaţională prin aducerea învăţământului la cel mai de jos nivel din istoria sa, la limita colapsului”. Aceste declaraţii incendiare aparţin liderului Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), pedelistul Cătălin Croitoru, pornit împotriva foştilor colegi de alianţă. Ieri, sindicalistul trecut în barca politicienilor l-a somat practic pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, să introducă urgent, pe ordinea de zi, proiectul de lege privind majorările salariale cu 50% pentru tot personalul din învăţământ. Dacă deputaţii nu vor vota adoptarea legii pe 12 septembrie, FEN va boicota începerea anului şcolar. „Eu cred că este vorba de un protest de imagine”, ne-a declarat liderul Federaţei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu.

Pe de altă parte, dacă partidele vor ezita să voteze în favoarea dascălilor, şi protestele celor de la „Spiru Haret” vor fi foarte dure. Aceeaşi viziune o are şi conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). „Eu nu pot să dau termene Parlamentului României. Vom aştepta, să vedem cum evoluează situaţia. Categoric, susţinem această iniţiativă legislativă, pentru că salariile din învăţământ sunt foarte mici. În funcţie de poziţia Camerei, când, cum şi sub ce formă vom protesta, vor stabili organele de conducere colectivă, împreună cu cei 190.000 de membri FSLI”, a punctat liderul Aurel Cornea. (M.B.)

Info plus:

Salarii profesori

În condiţiile în care salariul mediu pe economie a atins, în ultima lună, nivelul de 1200 de lei net, dascălii români debutanţi abia dacă câştigă jumatate din acestă sumă.

Profesor debutant – 700 de lei net
Profesor debutant, cu ore de dirigenţie – 770 de lei .
Învăţător / Educator debutant - 665 de lei

Profesor, gradul II didactic, 10-14 ani vechime 1 - 990 de lei net
Profesor, gradul II didactic, 10-14 ani vechime, cu ore de dirigentie – 1090 de lei

Profesor, gradul didactic I, 18-22 de ani vechime - 1.280 de lei net (fără ore de dirigenţie), respectiv 1400 de lei (cu ore de dirigenţie)
Profesor, gradul I, peste 40 de ani vechime – maxim 1.700 de lei net (fără ore de dirigenţie), respectiv 1.880 de lei (cu ore de dirigenţie)
Învăţător, gradul I, peste 40 de ani vechime - 1.465 de lei brut.

 

Citește și: