2418 vizualizări 5 mar 2008

„Hai, domniţă, să vă dau o floare frumoasă şi ieftină! Hai, domniţă, am de toate! Ia uitaţi: trandafiri, crini, lalele, de toate, doamnă frumoasă!”. Aşa se agaţă scai de om florăresele Capitalei, ca să-şi vândă marfa, mai ales în această perioadă. Preţul se stabileşte pe loc, în funcţie de cumpărător. Dacă dai să pleci, florăresele sar cu o reducere. Odată ce ai acceptat să intri în jocul lor, nu pleci fără un buchet mare, scump, dar luat „la promoţie”. „Hai să-ţi fac şi o reducere, doamna mea! Mai pun două fire şi îmi dai 300 de mii!” sau „Ţi-l dau cu 500 de mii şi nu mai plăteşti ambalaju’ şi verdeaţa!” sau „Dacă iei mai multe, ai un cadou frumos de la mine!”, promitea o florăreasă din Piaţa Romană.

Mama oricărui elev ştie că trebuie să pună un ban deoparte pentru florile şi cadoul doamnei învăţătoare sau diriginte, de întâi şi opt martie. Oferta e variată, bani să ai! Cu toate acestea, părinţii nu se zgârcesc în a le răsplăti pe doamnele profesoare pentru educaţia dată copiilor lor şi se pregătesc temeinic pentru cadoul de 8 Martie. La Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuţă”, elevii clasei a VI-a A ne-au spus ce i-au dăruit doamnei diriginte de mărţişor şi ce-i vor da de 8 Martie. „Eu i-am dat un mărţişor de argint, iar pentru 8 Martie i-am cumpărat un parfum Dior şi îi voi da şi un buchet de zambile”, ne-a spus Alexandra Sandu. Mărţişoarele-broşă rămân însă cele mai frecvente daruri pe care doamna Cristiana Ionescu, diriginta copiilor, le-a primit de la elevii săi.

Brăţara sau lănţişorul de aur – cadouri speciale

Laura Brătoi, o altă elevă, ne-a spus că, pentru Ziua Femeii, îi va cumpăra doamnei diriginte un parfum şi un lănţişor de aur cu un pandantiv litera C. „Bineînţeles că nu vor lipsi florile şi promisiunea că voi fi cuminte!”. Colega ei, Bianca Manganiţa, crede că o va încânta pe doamna dirigintă cu bluza maro pe care deja i-a cumpărat-o. Andrei Sorescu şi Cosmin Bobaru sunt hotărâţi să o impresioneze pe doamna dirigintă cu flori şi dulciuri. ”Eu îi voi da un buchet mare de flori”, se laudă Andrei, „iar eu îi voi da prăjituri”, ne-a spus Cosmin.

Pentru a le răsplăti atenţia, doamna Cristiana Ionescu a promis că îi va trata pe elevi cu bomboane. La Şcoala Nr. 45 „Titu Maiorescu”, elevii clasei a VII-a A nu s-au hotărât încă ce anume îi vor lua doamnei diriginte. „De întâi martie, mama i-a luat o brăţară de aur, dar pentru 8 Martie nu ştiu sigur, cred că un parfum. Mama hotărăşte”, ne-a spus Vlad. Printre opţiunile elevilor se numără bluzele, lănţişoarele şi parfumurile. Zilele de vineri şi luni vor fi zile de sărbătoare pentru doamnele profesoare, care reprezintă aproape 3/4 din totalul corpului didactic din România. (E.L.)

Info plus:

72,6% din totalul de 277.318 de cadre didactice din România sunt femei


Floare Preţ

Zambilă 3-4 lei/firul

Lalea, frezie, iris 4 lei/firul

Gerbera 5 lei/firul

Trandafir 8 lei/firul

Anturium 10 lei/firul

Orhidee 10-70 lei/firul

Citește și: