269 vizualizări 24 mar 2008

Parlamentarii şi-au făcut, din prezenţa la catedrele universităţilor, un obicei cât se poate de avantajos. 40 dintre membrii Camerei Deputaţilor şi 21 dintre cei ai Senatului îşi rotunjesc salariile cu lefuri provenite din învăţământ, prin norme ce le asigură venituri duble, faţă de încasările din Parlament, mai ales dacă sumele provin de la mai multe universităţi. Campioană absolută la cumul de cursuri este senatoarea PRM Verginia Vedinaş, care predă Dreptul la nu mai puţin de 5 universităţi: Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Titu Maiorescu”, Universitatea „Atheneum” şi Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, de pe urma cărora a încasat, anul trecut, 10 000 de lei, de două ori mai mult decât salariul de parlamentar.

Doamna senator, care a ţinut ore şi la Universitatea „Jiul de Sus”, din Târgu Jiu, până la desfiinţarea instituţiei, în 2007, ne-a declarat că lucrează în învăţământ din pasiune şi îşi consideră activitatea ca fiind de lăudat: „Pot foarte bine să le împac pe toate. Lucrez şi sâmbăta şi duminica, nu am weekend-uri libere. Pentru mine, activitatea didactică e cel mai important lucru şi nu o să renunţ niciodată la ea. Am normă întreagă numai la stat, în rest, am colaborări pe masterate şi doctorate”. Una dintre universităţile la care predă doamna Vedinaş este condusă de către colegul său de partid, senatorul Aurel Ardelean. Ocupând simultan funcţiile de rector şi preşedinte al Universităţii „Vasile Goldiş”, Ardelean a încasat, în 2007, 170 000 de lei, de patru ori mai mult decât veniturile de senator.

Adrian Năstase, Alexandru Athanasiu şi Răzvan Theodorescu, între Parlament şi universităţi

Sume consistente din învăţământ îşi iau, la rându-le, parlamentarii PSD. Adrian Năstase şi Alexandru Athanasiu, care predau la câte trei universităţi, fiecare. Deputatul Năstase, care are normă întreagă la Universitatea din Bucureşti şi norme de cercetare la universităţile „Dimitrie Cantemir” şi „Nicolae Titulescu”, şi-a trecut în cont, în anul 2006, 45 000 de lei, peste salariul de 33 000 de lei. În acelaşi an, Alexandru Athanasiu a încasat  87 000 de lei de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Titu Maiorescu” şi Universitatea „Nicolae Titulescu”. Senatorul PSD Răzvan Theodorescu predă la două universităţi: cea de Arte şi Universitatea „Spiru Haret”, la aceasta din urmă fiind coleg cu senatoarea PRM Pompilia Moisuc, care este profesor şi la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

PDL-istul Laurenţiu Romanescu ţine, de asemenea, cursuri la două universităţi: „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu şi „Mihai Viteazu” din Craiova. Şi cum titlul de profesor dă bine la CV, exemplul seniorilor este urmat şi de către tinerii deputaţi, Victor Ponta devenind conferenţiar la Universitatea „Româno-Americană, Cozmin Guşă, asistent la „Andrei Şaguna”, Nicolae Bănicioiu, preparator la Universitatea de Medicină din Bucureşti, iar Raluca Turcan, colaborator al Universităţii Româno-Germane din Sibiu.

Legea nu le interzice parlamentarilor să presteze activităţi didactice, dar numeroase semne de întrebare apar cu privire la modul în care oamenii politici reuşesc să-şi îndeplinească, în acelaşi timp, toate obligaţiile pe care le implică atât munca la catedră, cât şi cea de membru al Legislativului. Este suficient să menţionăm că într-o normă de profesor universitar intră, pe lângă orele de curs, atât consultaţiile acordate studenţilor, cât şi timpul necesar cercetării şi documentării, adică 40 de ore săptămânal.


Citește și: