174 vizualizări 10 sep 2008

Un grup de până la 15 persoane a protestat, ieri, în faţa Ministerului Educaţiei împotriva oficierii slujbelor religioase la începutul anului şcolar. Membrii Asociaţiei Umaniste Române, în frunte cu Remus Cernea, au agitat afişe împotriva îndoctrinării religioase în şcoli şi au ţinut să reamintească faptul că MECT trebuie să-i informeze pe elevi şi pe părinţi că religia este opţională la gimnaziu şi liceu. De asemenea, aceştia au acuzat ministerul că ar fi trebuit să revizuiască programele şcolare şi să retragă manualele de religie care au un conţinut violent  şi promovează intoleranţa faţă de alte culte. Retragerea tuturor simbolurilor religioase din şcoli şi licee a fost adusă din nou pe tapet.

Remus Cernea ne-a declarat că au venit atât de puţini susţinători la protest, pentru că strada din faţa ministerului este strâmtă. Cernea nu a putut să dea un exemplu de şcoală în care măcar 80% dintre părinţi nu sunt de acord cu oficierea unei slujbe religioase la începutul anului.

Ca să exemplifice cazul dintr-un manual de istorie, în care un elev traversează strada prin locuri nepermise şi este călcat de o maşină, un tânăr student la psihologie a stat întins pe un autoturism pe parcursul protestului. Acesta a vrut să arate că elevii vor învăţa din manual că Dumnezeu îi pedepseşte pe copiii răi, aspect denaturat de membrii organizaţiei. „Ministerul nu poate obliga comunitatea şcolară să facă sau să nu facă slujbe religioase. Noi ne ocupăm de educaţia elevilor. Dacă doresc să studieze religia o fac, dacă nu, fac o hârtie şi cer acest lucru. Religia se studiază ca opţional în trunchiul comun. Referitor la programă, aceasta a fost revizuită şi anul viitor vor apărea alte manuale”, ne-a declarat Mihaela Suciu, purtătorul de cuvânt al MECT. (E.L.)

Citește și: