1177 vizualizări 29 iul 2010

Plagiatul, acapararea catedrelor de către "familiile universitare" nepublicarea declaraţiilor de avere şi cheltuirea discreţionară a banului public fac ca o treime dintre universităţile româneşti să fie catalogate drept submediocre. Nici o universitate autohtonă nu poate fi clasificată în categoria cinci stele, în schimb şase rectorate sunt încadrate la nivelul "o stea". Conform Topului Integrităţii, întocmit de Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC), pe baza transparenţei administrative, corectitudinii academice, calităţii guvernanţei şi managementului financiar, centralizarea şi politizarea învăţământului superior, dublate de impostura ştiinţifică şi legislaţia prea permisivă sunt principalele probleme cu care se confruntă facultăţile româneşti, în" zona gri" aflându-se: Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea din Bacău, Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină "Carol Davila" din Bucureşti, Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Spre deosebire de cele şase instituţii de învăţământ care au făcut saltul către o stea, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti este pentru a treia oară consecutiv, încadrată la categoria "sub orice critică", primind "zero stele".

Conform rapoartelor întocmite în 2009, universităţii i se reproşează secretomania generalizată, refuzul de a posta anunţurile pentru posturile scoase la concurs şi neregulile din procesul de achiziţii. "Noi avem performanţe mai mult decât superbe. Meritam cel puţin trei stele, dacă nu mai multe", spune, însă, rectorul USAMV Bucureşti, Ştefan Diaconescu, care îşi priveşte universitatea din cu totul altă perspectivă:."Tocmai am fost evaluaţi instituţional de Agenţia Calităţii şi am primit "grad de încredere ridicat", iar în topurile companiilor suntem pe primele locuri. Deci avem un management foarte bun".

O treime din universităţi ascund declaraţiile de avere

Deşi doar trei universităţi sunt considerate de CUC demne de a primi patru stele (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea de Medicină "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi), raportul la care au contribuit, printre alţi, Societatea Academică Română (SAR) şi Organizaţia "AdAstra" arată şi progrese. Dacă, în 2009, doar 38% dintre universităţi şi-au postat pe site declaraţiile de avere, anul acesta 64% dintre rectorate au respectat regula. Trei sferturi dintre universităţi au publicat rapoartele de activitate, bugetele de venituri şi cheltuieli, precum şi statele de funcţiuni. Pe de altă parte, performanţa academică nu dă semne de revigorare. Un sfert dintre universităţi au mai puţin de un articol ştiinţific cotat ISI per conducător de doctorat şi doar 12% dintre rectorate se pot mândri cu un număr mediu de două articole raportat la conducătorii de doctorat.

Diferenţa majoră dintre poziţiile ocupate în topurile ce ţin de performanţa ştiinţifică şi clasamentul întocmit de CUC este, de altfel, principala problemă pe care rectorii o ridică în cazul Topului Integrităţii. Dacă, în cazul ierarhizării numărului de articole ISI publicate, Universitatea din Bucureşti (UB) şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca se află printre fruntaşi, Topul Integrităţii le plasează pe poziţiile 20, respectiv 24, în categoria "trei stele". Şi mai jos în ierarhie se află Universitatea "Politehnica"din Bucureşti care ocupă locul 27, fiind "preţuită" în limita a două stele."Din cauza indiferenţei", spune preşedintele SAR, Alina Mungiu Pipidi, explicând de ce universităţile de prestigiu se află la mijlocul topului prezentat, joi: "Au o nişă de piaţă senzaţională şi nu le pasă. E adevărat că sunt diferenţe enorme între facultăţile aceleiaşi universităţi: unele sunt foarte bune, iar altele au oameni fără nici o publicaţie ştiinţifică instalaţi în funcţia de şef de catedră. Noi am reflectat media universităţilor". Nu de aceeaşi părere este, însă, rectorul UB, Ioan Pânzaru, care a precizat pentru Gândul că ar trebui revizuite criteriile: "Stele au hotelurile. Putem vorbi şi de margarete sau ştiu ce alte simboluri am mai putea primi. Fiecare cetăţean îşi poate face propriul top. Universitatea din Bucureşti reprezintă un caz de bună practică mai degrabă decât unul de mediocritate. Văd că suntem clasaţi în acest top la fel ca anul trecut şi nu văd altă schimbare decât că Universitatea din Petroşani a crescut în ochii celor de la SAR".

Citește și: