143 vizualizări 25 feb 2009

„Trebuie să faci ceva, să te implici, pentru că şcoala te învaţă să devii un ratat, chiar dacă urmezi un liceu foarte bun. La şcoală nu am învăţat nici măcar o cincime din ceea ce am învăţat ca voluntar”. Mihaela Crăciun, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Bucureşti, este unul dintre puţinii tineri din România care nu s-a mulţumit cu rolul de şcolar care ascultă lecţiile predate de către profesori şi a decis că poate face un pic mai mult.

Alături de colega sa, Ruxandra Comişel, a colindat timp de un an şi jumătate şcolile generale din Capitală pentru a-i informa pe elevii de clasa a VIII-a cu privire la metodele contraceptive şi la riscurile pe care le implică consumul de droguri.

„Am urmat timp de două zile un training şi apoi am mers la orele de dirigenţie, unde, asistaţi de profesori am vorbit cu copiii. La început, elevii au mustăcit dar apoi au ascultat cu atenţie. Mergeam cam opt ore pentru fiecare clasă şi mi-a plăcut foarte mult. Voluntariatul îţi dezvoltă structura ta morală să înveţi să vorbeşti, să relaţionezi, să lupţi pentru lucrurile pe care le consideri importante. Îţi poţi pune ideile în practică şi poţi schimba ceva”, descrie Mihaela activitatea care, practic, i-a schimbat viaţa. Căci, pasivitatea, crede eleva care şi-ar dori să urmeze o carieră în avocatură, este unul dintre cele mai nocive lucruri: „Avem o mare deficienţă din cauza mentalităţii, din cauză că adulţii nu îşi dau un minim interes şi a faptului că mulţi habar nu au ce înseamnă munca de voluntariat. Poţi oferi ajutorul şi nu te costă nimic. Altfel, ceea ce înveţi în şcoală nu te construieşte. La şcoală nu există un scop foarte clar al învăţării. Suntem scoşi pe bandă rulantă, nu suntem învăţaţi să devenim oameni complecşi”.

Colega sa Ruxandra este încrezătoare că voluntariatul va prinde rădăcini şi în România, chiar dacă acest gen de activitate implică un uşor efort: „Am avut emoţii. Ne-am gândit că poate cei de clasa a VIII-a ne vor lua la mişto dar chiar nu a fost problemă. Le-a plăcut faptul că noi deschidem subiecte delicate evitate de diriginţi. Poţi deveni oricând voluntar. Altfel te plângi şi aştepţi să schimbe altcineva lucrurile pentru  tine. E simplu, trebuie să faci ceva!”.

Adevăratul test pentru cele două eleve a fost, însă, discursul pe care l-au susţinut, în luna decembrie, în faţa Parlamentului European, prin intermediul unui proiect al organizaţiei „Salvaţi Copiii”. „Am strâns informaţii la nivel naţional şi le-am prezentat parlamentarilor şi comisarilor europeni. Le-am spus că violenţa încă există în şcolile şi în familiile româneşti şi că încă nu se face mai nimic în sensul acesta. Ne-au ascultat foarte atenţi, ceea ce ne-a uimit şi pe noi”, spune Ruxandra.

EVOLUNTAR.RO, primul portal pentru cei care vor să se implice

Statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare. Conform Stării Tineretului din România, mai puţin de 7% dintre elevi şi studenţi  desfăşoară activităţi de voluntariat, deşi, o treime dintre tineri şi-ar dori să facă acest lucru.

Una dintre principalele cauze ale acestei stări de fapt este lipsa de informare, 93% dintre tineri necunoscând nici măcar o organizaţie de profil. Pentru a veni în sprijinul celor care îşi doresc cu adevărat să se implice în sprijinul comunităţii, organizaţia „Salvaţi Copiii” a lansat primul portal din România dedicat voluntariatului. Proiectul, lansat, săptămâna aceasta, este derulat în parteneriat cu Parlamentul şi Ministerul Educaţiei şi va permite celor interesaţi să-şi găsească foarte uşor activitatea ce li se potriveşte.

Accesând EVOLUNTAR.RO, tinerii vor putea găsi secţiuni speciale unde să se înregistreze, cât şi organizaţiile şi instituţiile care caută voluntari pe un anumit domeniu şi într-o anumită zonă a ţării.

Pe lângă cele 20 de organizaţii care activează în 29 de judeţe, tinerii vor afla, prin intermediul portalului, care sunt drepturile şi obligaţiile unui voluntar, dar şi avantajele pe care respectiva calitate i le poate aduce.  (R.F.)

Citește și: