5072 vizualizări 19 nov 2009

Cursele de cai sunt în multe locuri din lume un magnet pentru milioane de oameni, simpli spectatori sau pariori înrăiţi, dar şi o afacere bună pentru crescătorii de cai. Chiar dacă România nu se poate lăuda că are o mare tradiţie în creşterea cailor, a fost o perioadă în care şi românii puteau face bani frumoşi din această afacere.

Cel puţin aşa susţine Ion Dulugeac, unul dintre cei mai renumiţi crescători de cai din România. "După Revoluţie, a fost o perioadă bună pentru crescătorii de cai şi am avut cai cu care ne-am lăudat şi i-am bătut pe unguri, pe austrieci, pe slovaci, pe sârbi", spune Dulu­geac, "dar uşor-uşor s-au dus, iar acum situaţia trapului românesc este catastrofală. Hipodromul este al Consiliului Local care l-a dat cu contract unor italieni, care după aia i-au dat în judecată iar în timpul procesului nu se mai ţin curse. De aceea trei generaţii de cai s-au irosit, pentru că nu au avut loc curse".

Ion Dulugeac mai spune că, de-a lungul timpului, s-au făcut bani frumoşi în România cu caii de curse. "Eu mai am cai de valoare chiar şi acum, îl am pe Prinţ, un cal pe care mi s-a oferit acum câţiva ani 500.000 de euro, dar nu l-am vândut şi îl ţin pentru montă. L-am avut apoi pe deţinătorul recordului de viteză în România, pe Simson, dar am rămas cu gloria", spune Dulugeac, care ştie că acum mulţi ani se făceau afaceri bune cu caii la noi în ţară: "S-au cumpărat cai şi cu 80 şi cu 100 de mii de euro acum câţiva ani, iar cel mai scump cal vândut vreodată de un român a costat 400.000 de euro. Dar acele vremuri s-au dus. Se mai pot face încă afaceri cu cai la noi, dar ai nevoie de o piaţă de desfacere, iar noi nu mai avem, aşa că este destul de riscant".

Ion Dulugeac explică de ce creşterea cailor este riscantă: "Întreţinerea unui cal te costă 3-4 mii de euro pe an, or, dacă bagi 12 mii de euro, în trei-patru ani trebuie să scoţi sumele astea din premii, ceea ce la noi nu se poate. Chiar şi înainte, când se ţineau curse la hipodrom, erau premii de 10 lei pentru primul loc. Bătaie de joc".

Şi pentru că în România trapul este pe moarte, Dulugeac s-a reorientat şi se ocupă de cursuri de echitaţie: "Eu am renunţat la trap şi am trecut pe obstacole, pentru că trapul, din păcate, nu are viitor. Sunt multe curse în Europa, dar atâta timp cât caii mei nu sunt calificaţi cu un anumit record, nu pot să mă înscriu cu ei în nicio cursă".

INFO PLUS

16 milioane dolari costă cel mai scump cal de curse, un mânz vândut în 2006 la o licitaţie în SUA

Citește și: