Mihaela Măncilă
1587 vizualizări 18 oct 2018

"Este o măsură dureroasă, dar necesară. Casele de pariuri sportive s-au răspândit ca ciuma," motivează premierul Albaniei, Edi Rama. Într-o ţară cu nici 3 milioane de cetăţeni, există circa 4.000 de case de pariuri. Adică o casă de pariuri la fiecare 730 de locuitori. Oficialii de la Tirana sunt conştienţi de impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei, dar sunt de părere că s-a ajuns într-un punct critic.

Spre exemplu, în România, o ţară cu aproape 20 de milioane de cetăţeni, există o casă de pariuri la fiecare 1.475 de locuitori, conform Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), citat de Telekom Sport. Cum echipa naţională, Liga 1, Liga 2 şi aproape toate echipele profesioniste sunt sponsorizate de agenţiile de pariuri, e clar că numărul sediilor va creşte pe zi ce trece.

Record de blaturi în istoria fotbalului

Clubul albanez Skenderbeu a fost suspendat timp de 10 ani din cupele europene, după ce UEFA a descoperit că albanezii au aranjat 53 de meciuri în ultimii 8 ani. Pe lângă suspendarea de un deceniu, Skenderbeu a fost amendată cu un milion de euro. Echipa albaneză stabileşte astfel un record negativ în istoria fotbalului.

"Nimeni în istoria fotbalului nu a mai aranjat meciurile într-un asemenea mod. Vorbim de meciuri din campionatul intern, meciuri amicale şi meciuri din cupele europene," se arată în comunicatul emis de UEFA. Albanezii ar fi început să aranjeze meciuri din anul 2010.

Preşedintele federaţiei albaneze, Armando Duka, a reacţionat dur după ce Skenderbeu şi-a aflat pedeapsa: "Nu cred că domnii de la UEFA ar avea curaj să dicteze o asemenea pedepasă contra unei echipe din Europa de Vest."

Din 2010 până în prezent, Skenderbeu a cucerit şase titluri în Albania, ultimul în 2016. Skenderbeu s-a calificat în două rânduri în grupele Ligii Europa, în sezoanele 2016/2016 şi 2017/2018, dar de fiecare dată a terminat pe locul 4. La prima apariţie, albanezii au înregistrat un succes, 3-0 cu Sporting Lisabona pe teren propriu. În stagiunea precedentă, Skenderbreu a adunat 5 puncte, dar a terminat sub Young Boys Berna, Partizan Belgrad şi Dinamo Kiev.

 

Citește și: