1076 vizualizări 16 feb 2010

România are în istoria sa o singură medalie la Jocurile Olimpicede iarnă, un bronz obţinut în 1968 la Grenoble, dar ar fi putut sărepete această performanţă şi în 1992, la Albertville, acolo undeLiviu Cepoi şi Ion Apostol au ocupat locul 4 în finala de saniedouă persoane, la mai puţin de o zecime de secundă de locultrei.

Se antrenau în RDG

Deşi au trecut 18 ani de atunci, Liviu Cepoi, ajuns între timpun prosper om de afaceri, ţine minte cursa de parcă acum ar fiterminat-o. "Trei zile nu am putut să dorm de supărare după ce amratat bronzul, deşi am mers perfect, din punctul nostru de vedere",spune Liviu Cepoi, "dar când îmi amintesc condiţiile de acum îmidau seama că ce am făcut noi era o mare realizare. Pentru noi era osituaţia mai aparte, eram imediat după Revoluţie şi am mers laconcurs cu o sanie veche de vreo cinci ani, modificată, improvizatăşi, vă spun sincer, ne-am bucurat că am avut-o şi pe aceea. Ţinminte că era o sanie Germina, fabricată în fostul DDR, care asuferit câteva modificări. După ce vedeam şi noi în poze ce apăreanou pe piaţă, încercam să intervenim asupra aerodinamicii saniei şiasupra poziţiei noastre pe sanie, şi aşa ne-am chinuit noi. Ca sănu mai spun că, peste doi ani, la Lillehamer, tot cu sania aia ammers. Consider că am avut neşansa să concurăm cu o sanie mai vecheşi asta a afectat rezultatele noastre", spune Liviu Cepoi, carerecunoaşte că, pe vremea comunismului, sportul românesc o duceamult mai bine, chiar dacă atunci, ca şi acum, sportivii români totprintre străini se antrenau. "Noi am avut şansa ca, pe vremea luiCeauşescu, noi fiind sportivi la clubul armatei din Braşov, aveam oreciprocitate cu clubul armatei din Republica Democrată Germană,care avea o pârtie performantă. Noi stăteam două luni pe an şi neantrenam la ei pe pârtie, iar ei veneau vara la noi pe litoral douăluni. Ca să nu mai spun că eram trataţi foarte bine, ca nişteprieteni".

Pentru rezultatul obţinut în '92 la Olimpiadă, Apostol şi Cepoiau primit banii cu întârziere şi la câteva luni distanţă premiulfusese deja înjumătăţit de inflaţie. "Noi nu am primit baniiimediat, deşi am fi avut mare nevoie de ei atunci, pentru căsporturile de iarnă nu o duceau prea bine cu banii, ci i-am primitprin vară, prin iulie-august, şi ţin minte că erau în jur de 4.000de dolari, aproape jumătate din cât însemnau banii ăştia imediatdupă Olimpiadă, pentru că atunci inflaţia era foarte mare".

Despre perioada comunismului şi sportul românesc sunt multe despus, dar Liviu Cepoi ţine minte că el, ca sportiv, o ducea destulde bine: "Pe vremea lui Ceauşescu, sportivii se bucurau de un regimaparte şi noi ne bucuram ori de câte ori plecam din ţară. Poate căşi asta ne motiva în plus pentru că ne doream să vedem lumea. Acumposibilitatea asta o are oricine aşa că sportivii nu mai sunt lafel de motivaţi".

Citește și: