Silviu Bănilă
1720 vizualizări 22 oct 2018

„Cine mă cunoaşte bine, ştie ca nu fug de-o bere sau de-un şpriţ... Două-trei... :))) Dacă beam un sfert din cât a băut Balaci, nu ajungeam la 46... D-apoi la 62... Mi-a fost vecin, pentru o perioadă de vreo doi ani. A stat la două blocuri de mine, cât timp a locuit în Bucureşti.

În cartierul ăsta, în care se bea la greu încă de când se construia, nu s-a băut niciodată aşa de mult ca atunci când ne-a fost Ilie vecin! (Eu nu beam atunci, că aveam 14-15 ani). Şi Ilie a avut uşa deschisă pentru toată lumea, atunci când era acasă.Era destul de rar, dar atunci când era avea uşa deschisă. Şi pentru vecinii de bloc sau de cartier care veneau doar să-l salute, şi pentru copiii care veneau după autografe sau după brelocuri şi autocolante cu Dinamo, şi pentru betivii cartierului, şi pentru bişniţari, şi pentru taximetriştii care combinau orice, şi pentru valutişti, şi pentru fetele care căutau aventuri cu vedete, şi pentru colegii de serviciu (avea vreo 20.000!) care ar fi vrut vreun autograf sau vreun ajutor (mic trafic de influenţă)...”, scrie vecinul lui Ilie Balaci pe Facebook.

„Nu ştiu ce sa zic.... A fost un model? Pentru puştii care visau să ajungă fotbalişti, sigur a fost. Pentru câteva generaţii de tineri fotbalişti, da. Eu sper că mai este şi astăzi. Pentru nişte muncitori dintr-un cartier muncitoresc de la marginea Bucureştiului - sigur a fost un model. Un model de succes obţinut prin ambiţie.

Şi un model de modestie în acelaşi timp. De amabilitate, de deschidere, de amiciţie, de simplicitate şi de... rezistenţă la băut! Cei mai mulţi dintre ăia care au şpriţuit cu el atunci sunt oale şi ulcele.Mulţi dintre ei, deşi n-au fost vedete, au fost şi ei modele în felul lor. Modele în bine. Locale. Ilie nu bea cu oricine! Mă gândesc că pe unde a trecut, pe la echipe, cluburi şi alte forumuri sportive a lăsat ceva în urmă. Şi aici, în micul şi coloratul nostru capăt de Pantelimon, a lăsat ceva. Sigur nu sunt singurul care îşi aduce aminte de şederea lui aici! Hai noroc, nea Ilie! Şpriţul din seara asta îl beau în cinstea ta!”, încheie acesta.

Fosta mare glorie a Universităţii Craiova, Ilie Balaci, a murit duminică dimineaţă la vârsta de 62 de ani din cauza unui accident vascular.Fostul internaţional Ilie Balaci a suferit un accident vascular cerebral duminică, în timp ce se afla acasă, la Craiova.

Familia a chemat o ambulanţă, iar medicii au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic, informează Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.

Citește și: