62 vizualizări 17 mar 2009

Handbalul românesc este în centrul unui nou scandal, pe modelul „valizei” lui Gigi Becali, după ce un ziar danez a publicat acuzaţiile a doi arbitri care susţin că s-a încercat mituirea lor în România. Astfel, potrivit cotidianului danez Jyllands-Posten, arbitrilor danezi Martin Gjeding şi Mads Hansen le-au fost oferiţi câte 30.000 de euro, pe care i-au refuzat, pentru a ajuta naţionala de handbal masculin a României împotriva selecţionatei Muntenegru, în play-off-ul de calificare la CM din 2009. Potrivit presei daneze, cei doi arbitri au informat imediat Federaţia Daneză de Handbal, dar nu s-a luat nicio măsură şi, deşi au făcut şi un raport către EHF, scandalul a fost înăbuşit în faşă.

Faptul că nu s-au luat măsuri nici din partea Federaţiei Europene de Handbal a fost explicat astfel de către preşedintele Comisiei de Arbitraj din Danemarca, Ole F. Petersen: “Nu am văzut asta ca pe o problemă serioasă. Nu era motiv să se raporteze mai departe, când Mads (n.r. Hansen) şi Martin (n.r. Gjeding) au spus NU ofertei”. Interesant este că Petersen a fost contactat telefonic de către cei doi arbitri, imediat după încercarea de mită, conform afirmaţiilor din Jyllands-Posten, iar purtătorul de cuvânt al Federaţiei Daneze de Handbal, Finn Tage Jensen, a declarat pentru ziarul Gândul că bănuieşte că şeful arbitrilor danezi nu a reclamat cazul mai departe pentru a nu strica realaţiile bune cu EHF. 

Arbitrul Martin Gjeding confirmă încercarea de mituire

Directorul Federaţiei Daneze de Handbal, Morten Stig Christensen, în schimb,  s-a arătat foarte contrariat că EHF nu a acţionat în vreun fel după raportul celor doi arbitri, în vreme ce în România şefii federaţiei sunt revoltaţi şi susţin că aceasta este o invenţie.  “Nu ştiu nimic despre aceste declaraţii sau acuzaţii, nu am ce să comentez. Nu am călcat în viaţa mea într-un vestiar de arbitri. Nu m-a interesat nimic, niciodată, legat de activitatea arbitrilor, nici ca jucător şi nici ca şi conducător de club sau de federaţie!”, a spus Cristian Gaţu, preşedintele FRH. Ieri, însă, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Daneze de Handbal, Finn Tage Jensen, a spus, în exclusivitate pentru ziarul Gândul, că a discutat cu unul dintre cei doi arbitri, Martin Gjeding, care i-a permis să ofere următoarea declaraţie: ”Tot ce s-a scris în articolul din ziar este adevărat, dar nu vă pot oferi nici un nume”.

Jensen mai spune că l-a întrebat dacă cel care i-a oferit banii era din cadrul Federaţiei Române de Handbal, dar i s-a răspuns că nu avea de unde să ştie dacă respectiva persoană lucra sau nu pentru FRH.

Folcloristele lui „Pinalti”, primul scandal de corupţie

Informaţiile oferite de presa daneză vin pe fondul unui mare scandal pe continent, în care sunt implicate campioana Europei THW Kiel, acuzată de corupţie, dar şi un cuplu de arbitri germani, Lemme şi Ulrich, despre care se spune că ar fi primit 50.000 de dolari pentru a favoriza câştigarea Cupei Cupelor de către ruşii de la Chehovskie Medvedi, în disputa cu CBM Valladolid.

În ceea ce ne priveşte, însă, acesta nu este primul scandal de corupţie pentru că nu trebuie să uităm de celebrele folcloriste al lui Gheorghe Ştefan de la Piatra Neamţ. În 2001 arbitrul Florin Chivulete a fost suspendat un an de UEFA pentru „ospitalitate excesivă“.

Arbitrii francezi ai meciului Ceahlăul – Austria Viena, meci din Cupa Intertoto,  l-au reclamat pe arbitrul român pentru că a adus la aceeaşi masă câteva fete, în vreme ce observatorul a scris în raportul de după meci despre o neobişnuită abundenţă de băuturi alcoolice oferite arbitrilor.

„Valiza” lui Gigi Becali, un alt scandal celebru

Un alt caz asemănător, mult mai mediatizat, care nici nu s-a încheiat, este celebrul „caz valiza” al lui Gigi Becali. Finanţatorul Stelei este cercetat de DNA şi acuzat de corupţie pentru că ar fi oferit 1,7 milioane de euro echipei de fotbal Universitatea Cluj pentru a câştiga meciul cu CFR Cluj. Acest caz a trecut de faza cercetărilor iar în decembrie anul trecut, finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost deferit justiţiei de procurorii anticorupţie în dosarul „valiza“, alături de alte cinci persoane, între care şi selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă.

 

Citește și: