Turcu Lucretia Luminita
1952 vizualizări 11 dec 2011

În ultimul număr al revistei L'Equipe - Franţa, Bănel Nicoliţă este considerat ca "imaginea războinică şi câştigătoare pe care antrenorul Galtier vrea să o insufle echipei sale".

În articolul intitulat "Nicoliţă nu joacă doar pentru el", reporterul Bernard Lions atinge şi subiectul: etnia rromă a fotbalistului. "Bănel a atins un nivel înalt, dar nu fără dificultăţi. Căci el a trebuit să depăşească prejudecăţile cu care s-a confruntat încă de la naştere".

Bernard Lions aminteşte şi despre comentariul făcut de cotidianul britanic The Guardian cu privire la transferul din vară, de la Steua la echipa franţuzească Saint Etienne: "St. Etienne a cumpărat un ţigan, în timp ce Franţa plăteşte ţiganii ca să scape de ei!". Şi informează cititorii ziarului că "fanii radicali ai Stelei, fostul lui club, cel mai popular din România, n-au acceptat niciodată să-l vadă purtând banderola de căpitan, primindu-l cu strigăte de ură: 'Ţigane, ţigane!'".

Bănel a fost numit în decembrie 2007 ambasador împotriva rasismului din partea României la iniţiativa Phare. "Am avut onoarea de a deveni căpitan la Steaua, dar a fost pe merit. Respectul se câştigă încet-încet", a declarat în urmă cu patru ani fotbalistul.

L'Equipe continuă: "Cel mai iubit rrom român încasează loviturile mascându-şi durerea în spatele unui zâmbet şi se refugiază în religia creştin-ortodoxă şi în marea sa misiune".

"Joc pentru etnia mea şi pentru imaginea României. Vreau să fiu un exemplu pozitiv pentru comunitatea rromă şi să ofer o imagine bună ţării în străinătate. Nu mi-e ruşine de originile mele. Sunt rrom şi mă mândresc! Totuşi, mă simt mai mult român decât rrom", a declarat Nicoliţă.

Nicoliţă, titular la Saint-Etienne, a marcat în minutul 10

Jucătorul Bănel Nicoliţă a declarat că se simte foarte bine la Saint-Etienne şi este fericit atunci când reuşeşte să marcheze în faţa publicului de pe arena Geoffroy-Guichard, mai informează L'Equipe.

"Sunt fericit când marchez pe Geoffroy-Guichard deoarece aceste lucru este pe placul publicului. Sunt mulţumit de primirea la noua mea echipă, integrarea merge bine şi mă simt foarte bine aici. La început a fost dificil deoarece era altă limbă, dar acum totul merge bine. Sunt dezamăgit că nu voi putea juca în meciul cu Paris Saint-Germain, din 21 decembrie. Nu ştiam că eşti suspendat după trei cartonaşe galbene, deoarece în România eşti după patru. Mi-aş fi dorit foarte mult să joc, mai ales că PSG este o echipă excelentă. Noi sunterm pe drumul cel bun şi sper ca la finalul sezonului să încheiem pe locuri de cupe europene", a declarat Nicoliţă.

Bănel Nicoliţă a înscris un gol în meciul câştigat, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0 (1-0), în faţa formaţiei Caen. Nicoliţă, titular la Saint-Etienne, a marcat în minutul 10. Celălalt gol a fost înscris, în minutul 74, de Sako, care a intrat pe teren în locul lui Nicoliţă (minutul 64). Caen a rămas în inferioritate numerică, în minutul 43, când a fost eliminat Nabab.

Citește și: