Denis Şchiopu
364 vizualizări 5 mar 2018

Lupescu, unul dintre candidaţii la alegerile care vor avea loc pe 18 aprilie pentru preşedinţia FRF, a ocupat funcţia de director general în cadrul forului între 2005 şi 2011, perioadă în care preşedinte era Mircea Sandu. Actulalul şef de la "Casa Fotbalului" îi acuză acum pe cei doi că au folosit firme deţinute de Sandu pentru a spăla bani. Răzvan Burleanu pretinde că FRF a făcut plăţi de aproape un milion de euro către acele firme.

"Înainte de 2005, pe toată perioada în care Ionuţ Lupescu a fost Director General FRF, dar şi după 2011, a fost racordată la FRF o firmă care a prestat multiple servicii către FRF. Este vorba de VISIT SRL. Facturile sunt formulate vag, de tipul «servicii cazare» sau «bilete avion», fără informaţii punctuale, fără cantităţi, dar cu toate acestea erau acceptate la plată. Cum să nu fi fost dacă acţionarii VISIT SRL erau chiar preşedintele Mircea Sandu şi fiul său, Dan Mircea Sandu? Cum să nu fi fost când firma lui Mircea Sandu factura fix biletele de avion pentru… preşedintele Mircea Sandu. Alături de ei, Marian Albu, trezorierul FRF, şi fiul său, Adrian Albu. Unde mai pui că la VISIT SRL lucra şi nepoata Naşului, Andreea Sandu?

VISIT SRL, cu Albu senior şi junior acţionari, avea contracte cu FRF. Avea şi cu Loteria Română, unde Albu junior era director de marketing. FRF avea fondurile la Banca Internaţională a Religiilor. Unde, trezorier, era Albu senior. Ce lume mică, nu-i aşa?", a notat Răzvan Burleanu, pe blogul său.

Burleanu aduce în discuţie şi firma Carpatin: "Ca să completeze tabloul «turistic», Mircea Sandu şi Marian Albu deţineau, alături de Ştefan Chiţu, membru al Comitetului Executiv FRF la acea vreme, complexul hotelier Muntenia din Câmpina, prin firma Carpatin la care erau acţionari. Loturile naţionale, în special cele de fotbal feminin, nu au avut cum să rateze acest hotel, la fel cum multe alte evenimente federale trebuiau găzduite musai la Câmpina. Cine îşi imaginează că exista vreun beneficiu la nivel de reduceri e naiv… Preţurile erau mult peste cele ale pieţei la acel moment!".

O altă firmă menţionată de Răzvan Burleanu este Millenium, unde acţionari erau fiica lui Mircea Sandu, Raluca, şi soţul ei Ziv Tetelman. "Cea mai prolifică firmă în raport cu FRF din categoria acestor companii născute să sifoneze banii fotbalului spre buzunarele Naşului şi ale privilegiaţilor se leagă de numele Milenium. Fie că vorbim de Milenium Clading, Milenium Clima sau Milenium Food & Beverages, la nivelul acţionariatului îi găsim pe Raluca Sandu, pe Ziv Tetelman (soţul său), sau pe ambii", scrie Burleanu.

"Dar cum întorcea Naşu banii acasă prin complexul Millenium? 1. Prin servicii de catering şi restaurant facturate de FRF, inclusiv la meciurile echipei naţionale, la preţuri uneori triple faţă de costurile de astăzi. 2. Prin servicii de proiectare, cum a fost cazul la Centrul de Fotbal Buftea. 3. Prin servicii de execuţie, după ce o altă firmă din grup finaliza serviciile de proiectare.

Dacă la proiectare sau execuţii se mai oboseau să descrie, sumar, pe factură, serviciul oferit, la nivel de catering era suficient “servicii restaurant” sau „organizare eveniment”. Facturile erau oricum aprobate imediat, deşi nu există un contract iar facturile nu precizau preţurile!", a adăugat Burleanu.

Răzvan Burleanu a publicat şi două grafice care arată cifrele de afaceri ale firmelor respective, în perioada în care Lupescu şi Sandu au lucrat la FRF. Conform acelor grafice, acele firme au încasat cei mai mulţi bani în 2008, când România a participat la Campionatul European.

În final, Burleanu îi adresează trei întrebări lui Ionuţ Lupescu:

"1. În calitate de director general al FRF la acea vreme, care a fost procedura de achiziţie prin care FRF a lucrat cu VISIT SRL, CARPATIN SRL şi grupul de firme MILENIUM?
2. Cum explicaţi că erau acceptate la plată facturile acestor firme, deşi nu erau specificate cantităţi, descrierea serviciilor iar, uneori, nici preţurile?
3. Ştiaţi că aceste firme sunt deţinute de Mircea Sandu, membri ai familiei lui şi alţi salariaţi FRF, având în vedere faptul că aţi declarat în 2011 că aţi fost şi sunteţi unul din cei mai loiali colaboratori pe care i-a avut Mircea Sandu?", a încheiat Răzvan Burleanu.

Citește și: