72 vizualizări 10 nov 2010

România a câştigat la Campionatele Mondiale de canotaj din Noua Zeelandă o singură medalie: un bronz în proba de 8 plus 1. Puţin, pentru aşteptările noastre, şi chiar pentru aşteptările preşedintei federaţiei, dar Elisabeta Lipă ştie de ce. "Au fost nişte mondiale de coşmar. Cu o pistă pe care nu ştiu de ce s-a ţinut o asemenea competiţie, din moment ce forul internaţional a impus nişte standarde clare. Totul s-a făcut efectiv pe un lac, s-au pus opt culoare, fără ca antrenorii să-şi poată vedea la lucru sportivele, au fost valuri şi amânări de curse. Astfel de condiţii putem asigura şi noi pe un lac în care să punem şase culoare şi să facem campionat mondial. Nu-mi vine să cred. După ce că am fost la capătul lumii, cu o cheltuială extraordinară într-o perioadă de criză, a trebuit să mai acceptăm şi condiţiile de cursă de acolo", a spus Lipă, la revenirea în ţară, ocazie cu care le-a liniştit pe fete.

"Nu sunt supărată", a spus multipla campioană olimpică şi mondială, care nu găseşte prea multe explicaţii: "Nu pot să spun că sunt dezamăgită de prestaţia fetelor, pentru că ele au făcut tot posibilul. E clar că le-a fost greu să se acomodeze cu o diferenţă de fus orar de 11 ore. Pentru proba de dublu nimeni nu-şi găseşte nicio explicaţie. Au fost şi acele amânări de cursă şi, probabil, din punct de vedere psihic, nu şi-au mai putut reveni. Este important că fetele au văzut că se poate şi mai rău, iar anul viitor vom avea cam aceleaşi condiţii. Trebuie să avem grijă pentru că urmează anul calificărilor la Jocurile Olimpice".

"Veteranele", rechemate pentru Olimpiadă

Şi pentru că anul viitor este unul foarte important, este foarte posibil să le vedem din nou în barcă pe multiplele campioane olimpice Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache. "Viorica Susanu şi Geta (n.r. - Georgeta Andrunache) cred eu că vor să revină şi avem mare nevoie de experienţa lor. Eu sper să facă acest lucru, pentru că ele sunt adevăratele regine ale probei de dublu". a spus antrenorul lotului olimpic de canotaj, Mircea Roman, care este, totuşi, mulţumit de evoluţia fetelor pe care le pregăteşte: "A fost un sezon foarte lung, iar evoluţia fetelor a fost chiar foarte bună. Din păcate, acest sezon lung şi-a spus cuvântul.

Americancele au fost foarte puternice, iar noi mai avem de crescut. La dublu, din păcate, chiar dacă s-a scos cel mai bun timp, din cauza unei inexactităţi tehnice am pierdut din viteză, iar acest lucru ne-a costat mult". Şi sunt şanse foarte mari ca cele două multiple campioane olimpice să revină la lot, cum a şi recunoscut pentru gândul Elisabeta Lipă. "Important este că treaba a fost zgândărită şi, aşa cum le-am simţit eu, ele vor să revină. Acum, problema nu este revenirea lor, ci ce fac ele acasă. Geta are doi copii, Viorica are o fetiţă de şapte luni. A şi spus, clar, că ea încă alăptează copilul şi nu poate să se ducă în cantonament. Iar noi avem nevoie de ele la Jocurile Olimpice de la Londra. Probabil că vor reveni din ianuarie anul viitor pentru că este un an important, în care trebuie să calificăm cât mai multe echipaje. Şi, pe lângă ele, mai sunt şi celelalte fete, mai tinere, care vor reveni, adică Ioana Papuc şi Rodica Florea, Aurica Bărăscu".

Citește și: