Andrei Mazurchievici
1934 vizualizări 6 feb 2014

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Sportivii norvegieni vor câştiga cele mai multe medalii la ediţia a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, conform unui studiu realizat de The Wall Street Journal (WSJ), în timp ce PricewaterhouseCoopers (PwC) estimează că delegaţia SUA va obţine cele mai multe trofee.

Norvegia este favorită la câştigarea celor mai multe medalii, atât în clasamentul general, cât şi în cel al trofeelor de aur, aceasta este concluzia studiului realizat de publicaţia americană.

Potrivit previziunilor The Wall Street Journal, norvegienii vor câştiga 33 de medalii, cu una mai mult decât echipa SUA, o ţară cu o populaţie de 65 de ori mai mare.

Cele două naţiuni se vor duela şi pentru cele mai multe medalii de aur. Totuşi, echipele Canadei şi Germaniei ar putea apărea şi ele în lupta pentru supremaţia olimpică şi nici ţara gazdă, Rusia, nu este de exclus, ţinând cont că va beneficia de avantajul terenului propriu.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Înainte de startul competiţiei de la Soci, Norvegia este liderul clasamentului pe medalii, dar şi în cel pentru aur la Jocurile Olimpice de iarnă, cu un total de 306 de medalii, dintre care 107 de aur, 108 de argint şi 91 de bronz.

Totuşi americanii vor aduce 230 de sportivi, care vor concura în toate cele 15 discipline olimpice, în timp ce Norvegia se va baza pe 134 de reprezentanţi la 12 sporturi. Nordicii se vor axa în special pe sporturile nordice, care includ biatlon, schi fond şi sărituri cu schiurile.

"Ne concentrăm pe ce putem face mai bine şi pe ceea ce ne este mai aproape de inimă", a spus Gerhard Heiberg, membru în Comitetul Internaţional Olimpic şi care s-a ocupat de organizarea Jocurilor Olimpice din 1994 de la Lillehammer.

Anul trecut, la campionatele mondiale de schi nordic, Norvegia a câştigat 16 medalii de aur şi 30 în total. Dacă va repeta aceste performanţe şi la Soci, norvegienii ar putea câştiga clasamentul pe medalii fără să mai participe la patinaj, schi alpin şi curling, unde pornesc cu şanse mari la noi trofee.

Sistemul previzional al WSJ, care a fost aproape de ceea ce s-a întâmplat la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, ia în considerare informaţiile oferite de experţi, dar şi performanţele sportivilor în competiţiile naţionale şi internaţionale.

De exemplu, cele două echipaje de dublu sanie masculin ale Germaniei - Tobias Wendl/Tobias Arlt şi Toni Eggert/Sascha Benecken - au câştigat fiecare etapă a Cupei Mondiale din acest sezon. Echipajele germane au terminat pe locurile unu şi doi în şase din cele opt curse ale sezonului. Împreună, cele două echipe au 80 la sută şanse să câştige medalia de aur, potrivit celor de la WSJ. În schimb, Austria are doar 20 la sută şanse.

Pe de altă parte, campionul mondial american la schi, Ted Ligety, participă în concursuri mai competitive. El este cel mai tehnic schior, însă nu a urcat pe podium în acest sezon al Cupei Mondiale la Super G, deşi este campion mondial en-titre, astfel că şansele lui la medalia de aur sunt evaluate la doar 25 la sută.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Pentru realizarea clasamentului, s-au realizat peste o mie de simulări. Norvegia a câştigat 471 dintre simulări pentru medaliile de aur, în timp ce SUA s-a impus de 439 de ori. Germania (141), Canada (58) şi Rusia (48) au urmat în acest clasament. În clasamentul general pe medalii, Norvegia a câştigat 549 de simulări, comparativ cu cele 369 ale SUA.

Norvegia continuă să beneficieze de găzduirea Jocurilor Olimpice din 1994 de la Lillehammer. Printre favoriţii la medalii ai Norvegiei, Martin Sundby, Petter Northug şi Therese Johaug (toţi de la schi fond) erau copii atunci şi au crescut antrenându-se în bazele sportive rămase după JO.

Totuşi, Heiberg are un mesaj diferit: "Aveţi grijă la ruşi. Ruşii au mobilizat atât de multe resurse încât vor fi greu de bătut pe teren propriu", a adăugat Heiberg.

Şi nu e departe de adevăr. În 2002 la Salt Lake City, americanii au obţinut 10 medalii de aur şi 34 în total, după ce la Nagano 1998 au cucerit şase de aur şi 13 în total. Canada şi-a dublat numărul de medalii de aur la Vancouver, până la 14, faţă de Torino 2006.

Ruşii au la Soci şanse să câştige medalii la 11 sporturi, faţă de şapte discipline câte au adus trofee la Vancouver, când au fost obţinute doar trei medalii de aur şi 15 în total.

La rândul său, şeful de delegaţie al Germaniei, Michael Vesper, speră ca sportivii săi să obţină cel puţin 30 de medalii. "Trebuie să ne descurcăm mai bine la sporturile noi. La snowbord şi schi acrobatic pe teren accidentat nu am obţinut medalii la Vancouver. Cred că acum putem lua câteva", a spus Vesper.

Poate că Germania ar trebui să rămână la sporturile care i-au adus medalii în mod tradiţional. O strategie pe care norvegienii o aplică foarte bine, concluzionează WSJ.

În schimb, un studiu realizat de compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC) prevede că SUA va ocupa primul loc în clasamentul pe medalii, în timp ce Germania, Rusia, Canada, Austria şi Norvegia se vor lupta pentru poziţia secundă.

"Ca şi în cazul Olimpiadei de Vară, avantajul de a concura pe teren propriu poate juca un rol important în împărţirea medaliilor luna aceasta - ţara gazdă Rusia urmând probabil să obţină un număr record de medalii. Însă gazdele, împreună cu rivalii Germania, Canada, Austria şi Norvegia vor trebui să-şi dispute locul secund, fiind mult în urma echipei Statelor Unite. În schimb, România ar produce o mare surpriză dacă ar obţine o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă. La fel stau lucrurile din păcate şi cu încântătoarea echipă jamaicană de bob care nu are şanse la medalii", se arată în analiza PwC.

Dacă WSJ susţine că 25 de naţiuni vor obţine medalii, PwC estimează că 28 vor reuşi această performanţă.

Economiştii de la PwC au folosit cu ocazia ediţiei de la Soci metode econometrice pentru a estima clasamentul probabil pe naţiuni în funcţie de numărul de medalii obţinute. Analiza testează corelaţia istorică între o serie de indicatori socio-economici şi medaliile obţinute la Olimpiadele anterioare.

"Această analiză foloseşte un model Tobit pentru a estima împărţirea medaliilor între cele 28 de ţări care au câştigat cel puţin o medalie la ultimele trei Olimpiade de iarnă. Celelalte variabile au fost PIB-ul total, numărul de staţiuni de schi pe cap de locuitor, numărul de medalii din ultimele două Olimpiade de iarnă. S-a ţinut cont şi de tradiţia ţărilor în sporturile de iarnă şi s-a acordat un bonus pentru ţările gazdă", se arată în analiza citată.

Potrivit previziunilor revistei americane, 25 de ţări vor obţine medalii, clasamentul fiind următorul:

1. Norvegia - 13 medalii de aur, 33 în total

2. SUA - 13 medalii de aur, 32 în total

3. Germania - 10 medalii de aur, 27 în total

4. Canada - 9 medalii de aur, 30 în total

5. Rusia - 6 medalii de aur, 27 în total

6. Coreea de Sud - 6 medalii de aur, 16 în total

7. Olanda - 6 medalii de aur, 12 în total

8. Austria - 5 medalii de aur, 20 în total

9. Franţa - 5 medalii de aur, 13 în total

10. Suedia - 3 medalii de aur, 13 în total

11. Elveţia - 3 medalii de aur, 11 în total

12. Japonia - 3 medalii de aur, 10 în total

13. China - 2 medalii de aur, 8 în total

14. Cehia - 2 medalii de aur, 6 în total

15. Australia - 2 medalii de aur, 4 în total

16. Polonia - 2 medalii de aur, 4 în total

17. Finlanda - 1 medalie de aur, 6 în total

18. Italia - 1 medalie de aur, 6 în total

19. Kazahstan - 1 medalie de aur, 3 în total

20. Slovenia - 1 medalie de aur, 3 în total

21. Ucraina - 1 medalie de aur, 3 în total

22. Belarus - 1 medalie de aur, 2 în total

23. Anglia - 1 medalie de aur, 2 în total

24. Letonia - 1 medalie de aur, 2 în total

25. Croaţia - 0 medalii de aur, 1 în total.

În schimb, PwC estimează că 28 de ţări vor obţine medalii la Jocurile Olimpice de la Soci:

1. SUA 35 de medalii în total

2. Germania 26 de medalii în total

3. Rusia 25 de medalii în total

4. Canada 23 de medalii în total

5. Austria 22 de medalii în total

6. Norvegia 21 de medalii în total

7. China 15 medalii în total

8. Elveţia 10 medalii în total

8. Suedia 10 medalii în total

10. Coreea de Sud 9 medalii în total

10. Franţa 9 medalii în total

12. Italia 7 medalii în total

13. Olanda 6 medalii în total

13. Finlanda 6 medalii în total

15. Japonia 5 medalii în total

15. Cehia 5 medalii în total

17. Polonia 4 medalii în total

17. Slovenia 4 medalii în total

19. Slovacia 3 medalii în total

19. Australia 3 medalii în total

21. Croaţia 2 medalii în total

21. Marea Britanie 2 medalii în total

21. Belarus 2 medalii în total

21. Letonia 2 medalii în total

21. Estonia 2 medalii în total

26. Ucraina 1 medalie în total

26. Kazahstan 1 medalie în total

26. Bulgaria 1 medalie în total.

Află mai multe despre CARTA JOCURILOR OLIMPICE

Citește și: