17942 vizualizări 3 iun 2010

Evitarea mişcării şi mâncatul cât pentru două persoane sunt două greşeli pe care multe femei le fac atunci când rămân însărcinate. O combinaţie care este periculoasă atât pentru mamă, care va lua în greutate mult mai mult decât trebuie, cât şi pentru copil, care este pus în pericol de acest stil nesănătos de viaţă. În cazul în care sarcina este una normală, mişcarea este chiar indicată şi recomandată de medici.

Dumitru Burtescu este un antrenor de fitness care s-a specializat în lucrul cu femeile însărcinate. Acesta spune că exerciţiile fizice făcute în timpul sarcinii pot ajuta viitoarea mamă să nască mai uşor şi să îşi recapete silueta fără eforturi majore după naştere. "Am considerat întotdeauna că femeile însărcinate au nevoie de un sprijin şi că trebuie să înveţe să se îngrijească mai bine. Mişcarea în timpul sarcinii este foarte indicată, atât timp cât este făcută corect. La noi, femeile însărcinate se cam tem să facă mişcare, nu ştiu de ce. Dar sunt şi femei care cunosc tainele mişcării şi vin cu tot dragul", spune Dumitru Burtescu. "Să încetezi să mai faci exerciţii când ai rămas însărcinată poate fi şi un pericol. Dacă tu, ca om, ai o viaţă activă, faci mişcare, faci fitness - foarte mulţi oameni fac fitness în ziua de azi - dar, dacă în momentul în care ai rămas însărcinată întrerupi complet mişcarea, nu faci decât să dăunezi sarcinii. Plus că apar kilograme în plus. Majoritatea femeilor se gândesc că, din momentul în care au rămas însărcinate, mănâncă pentru doi, ceea ce este fals", mai spune Dumitru Burtescu.

Exerciţii scurte, fără sărituri

Exerciţiile fizice pot continua şi în timpul sarcinii, însă, evident, nu la aceeaşi intensitate. "Exerciţiile diferă totuşi de fitnessul obişnuit. Aici nu se fac sărituri. Vă daţi seama că nu ai cum să pui o femeie însărcinată să sară când este gravidă în şase luni. Mişcările se fac mai mult din poziţia culcat. Apoi se lucrează foarte mult pentru a le învăţa să respire corect, ceea ce este foarte important. Pe cât posibil le învăţăm să nu se mângâie pe burtă, pentru că lucrul acesta nu îi face tocmai bine copilului", spune antrenorul. Tipul de exerciţii diferă şi în funcţie de cât de avansată este sarcina. "Până în luna a patra nu facem decât respiraţie şi câteva exerciţii scurte. Intervalul nu este mai mare de 15 minute, pentru că nu este indicat să depăşeşti această limită. Din trimestrul al doilea intră mişcări pilates speciale pentru femei însărcinate şi perioada de timp poate ajunge până la 50 de minute", explică antrenorul.

Exerciţiile se fac fie stând pe saltea, fie cu ajutorul unei mingi de fitness. Ele constau în mişcări ondulatorii ale bazinului sau în aplecări succesive. "Le monitorizăm ritmul cardiac la fiecare două minute, pentru a ne asigura că nu obosesc prea tare", spune antrenorul, adăugând că exerciţiile fizice, dar şi cele de respiraţie le ajută pe femei să nască cu mai puţin efort. "Marea majoritate a femeilor nu ştiu să respire corect. Se forţează foarte mult în timpul naşterii ceea ce poate duce la spargerea vaselor capilare, la un efort mult mai mare pe care altfel l-ar putea evita", spune Burtescu.

Antrenorul lucrează cu aceste femei şi după naştere. "Dacă mama a născut natural, poate reveni în sala de antrenament după o lună şi jumătate. Dacă este o naştere prin cezariană, atunci recuperarea va începe după şase luni". Programul de după naştere are ca scop înlăturarea kilogramelor în plus. Burtescu spune însă că, dacă o femeie face mişcare şi în timpul sarcinii, greutatea nu va fi o problemă. "Odată ce faci fitness în timpul sarcinii, nici nu mai iei în greutate. Ai şi pe cineva care te ajută şi îţi explică cum că mâncatul acesta excesiv este foarte nesănătos".

Citește și: