517 vizualizări 28 mai 2013

Primul concurs internaţional de sărituri peste obstacole organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, de către clubul de echitaţie Equestria, va reuni la start 70 de concurenţi şi 140 de cai din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Grecia, Suedia, Belgia, Germania, Austria, care se vor lupta pentru acumularea de puncte Longines în ierarhia mondială, au anunţat astăzi organizatorii în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Jockey Club. Competiţia. cotată la două stele prin gradul ridicat de dificultate al probelor, se va desfăşura în perioada 30 mai - 02 iunie 2013, la sediul clubului Euqestria din comuna Snagov, sat Tâncăbeşti.

La conferinţa de presă au fost prezenţi Dr. Ozana Moraru – preşedinte de concurs, preşedintele clubului Equestria, reprezentant al sponsorului de platină Clinica Oculus, Dr. Alexandru Iavorovski, preşedintele juriului de concurs, arbitru internaţional de echitaţie, dl. Gilbert Remy - şef de pistă al concursului, arbitru internaţional de echitaţie, dl. Ilie Georgescu - reprezentant al partenerului sponsor Jockey Club, precum şi reputatul comentator sportiv Cristian Ţopescu.

Vorbitorii au reiterat voinţa şi ambiţia care stă la baza acestui demers, acela de a repune România în locul unde era odată, nu mai departe de anii ‘90, când organiza regulat etape de Cupă Mondială şi era considerată o forţă în domeniul probei de sărituri peste obstacole. Ultima etapă de nivel mondial, precalificările pentru Jocurile Olimpice de la Beijing a avut loc în 2007, la Bucureşti. Lipsa unor iniţiative coerente, regulate de nivel competiţional mondial şi a unei strategii pe termen lung de revigorare a echitaţiei, „lenta dar sigura degradare a echitaţiei” nu atrag investitorii şi sponsorii, fără de care acest sport elegant riscă să se stingă în România, a subliniat Alexandru Iavorovski, preşedintele juriului, concluzionând: ''Acest concurs reprezintă un fel de deşteptător pentru echitaţia românească. În ultimii 4-5 ani a fost secetă, nu am avut niciun sistem de referinţă''.

Concursul FEI - Longines Grand Prix, organizat sub egida Federaţiei Ecvestre Internaţionale (FEI), va fi dotat cu premii în valoare totală de 45.000 de euro - un fond de premiere-record pentru ultimii 7 ani în România, la un concurs de echitaţie.

Finala Gold Tour, care este şi Grand Prix-ul FEI**Longines, reprezintă cea mai spectaculoasă probă din concurs, cu cele mai mari înălţimi ale obstacolelor şi cu gradul de dificultate cel mai mare, fiind urmată de baraj la cronometru, de asemenea un test plin de adrenalină pentru competitori şi public deopotrivă. Finala Gold Tour este dotată şi cu cele mai mari premii din concurs: 25.000 euro. Competiţia include 4 circuite (tururi): Bronze Tour, Silver Tour, Gold Tour, alături de Circuitul de tineret şi juniori (sportivi tineri, sub 21 de ani).

Concursul FEI - Longines Grad Prix programează în total 18 probe de obstacole: probe pentru cai experimentaţi şi sportivi seniori, şi Circuitul de tineret şi junior cu câte 3 competiţii, al căror punctaj se cumulează pentru Campionatul European de Juniori şi Tineret din acest an. De asemenea, probele destinate cailor tineri şi foarte tineri sunt grupate pe vârste: 6 şi 7 ani, respectiv 4 şi 5 ani.

Printre cei mai valoroşi competitori se numără bulgarul Rosen Raichev (numărul 315 mondial) şi românii Radu Ilioi - câştigătorul Marelui Premiu al Municipiului Bucureşti din cadrul primei ediţiii a Salonului Calului, din 2012, tânărul sportiv Ionuţ Năstase - reprezentant al Clubului Equestria, şi Aron Jacab. Un concurent special este turcul Armagan Ozgorkey, o personalitate marcantă a echitaţiei mondiale: Vice-preşedinte al Federaţiei Ecvestre Europene şi membru al Biroului Federal al FEI (Federaţia Ecvestră Internaţională).

“''Echitaţia este un sport mai puţin cunoscut decât merită în România. Dar cu acest concurs vrem să schimbăm acest lucru, vrem să facem o tradiţie şi sper că vom reuşi.  Prin cei 70 de concurenţi şi 140 de cai de peformanţă din Europa care se vor alinia la startul competiţiei, prin difucultatea tehnică a probelor, prin complexitatea structurii concursului (4 tururi şi 18 probe la toate categoriile de vârstă), precum şi prin valoarea ridicată a fondului de premiere, putem dovedi că echitaţia românească a recucerit circuitul european şi poate stimula în mod real nivelul competiţional al echitaţiei europene. Sperăm ca acest concurs să devină într-un timp foarte scurt o platformă de valoare a echitaţiei din Sud-estul Europei“, a declarat dr. Ozana Moraru, proprietar al Clubului Equestria.

Obiectivul competiţiei este înscrierea echitaţiei autohtone în circuitul ţărilor active la nivel competiţional european, apte să organizeze concursuri de nivel internaţional cu acumulare de puncte Longines, cuantificabile pentru ierarhia mondială a probelor de sărituri peste obstacole.

Citește și: