1215 vizualizări 15 nov 2010

Persoanele care au probleme cu greutatea şi doresc să slăbească, dar nu au timp sau posibilităţi financiare pentru a ajunge la o sală de sport, pot încerca să piardă caloriile fără să iasă din casă. Şi, în plus, să se ocupe şi de treburile casnice. Din păcate, să munceşti în casă nu este la fel de eficient ca o oră, două de sport, dar sunt şi activităţi care, repetate în fiecare zi, te pot ajuta să pierzi în greutate.

Astfel, pentru a-şi menţine greutatea, un om ar trebui, în principiu, să "ardă" acelaşi număr de calorii pe care le consumă. O femeie de 30 de ani şi 55 de kilograme are un necesar zilnic de aproximativ 2.000 de calorii şi, dacă nu vrea să se îngraşe, ar trebui să le piardă în fiecare zi.
Specialiştii au calculat că o femeie, pentru a pierde 2.000 de calori, trebuie fie să calce rufe de 51 de ori, câte 20 de minute la fiecare "sesiune", mai puţin decât un bărbat, care poate pierde acelaşi număr de calorii doar dacă o să calce rufe de 64 de ori, fie să poarte 114 convorbiri telefonice.

Poate, dacă vrea, să facă duş timp de aproape nouă ore, în condiţiile în care fiecare zece minute de stat în duş duc la pierderea a doar 38 de calorii, sau să mute mobilă în casă aproape şase ore, pentru că fiecare zece minute de rearanjare a mobilei înseamnă 60 de calorii mai puţin.
Sexul nu "arde" multe calorii

Dacă nu îţi place să calci, să speli vase sau să muţi mobila, se găsesc alte activităţi care să te ajute să arzi surplusul de calorii, unele dintre ele chiar eficiente. Cum ar fi, de exemplu, să tai lemne sau să cureţi zăpadă. Într-o oră poţi să pierzi uşor 330 de calorii şi dacă speli maşina jumătate de oră şi faci şi grădinărit alte 30 de minute ai mai pierdut 270 de calorii. Sexul, oricât de plăcut ar fi pentru cei mai mulţi, nu ne ajută prea mult. Zece minute de preludiu înseamnă doar 13 calorii pierdute, iar zece minute de sex efectiv, alte 38 de calorii.

Sportul, rezultate rapide

Ca o comparaţie, aproape toate activităţile sportive au rezultate mai bune şi te ajută să "arzi" caloriile mult mai repede. O oră de alergare, cu o medie de 10 km pe oră, te ajută să pierzi 625 de calorii, iar o oră de schi cross country - în jur de 620 de calorii. Slăbeşti mai repede şi dacă joci fotbal, faci jogging sau aerobic, respectiv 390 de calorii într-o oră, dar dacă ridici greutăţi, beneficiile sunt prea mici. În zece minute ai pierde doar 31 de calorii, aşa că, mai bine, cânţi la chitară, activitate care "arde" 29 de calorii în aceleaşi zece minute.

Citește și: