1964 vizualizări 18 feb 2011

Excentricul miliardar Roman Abramovici, patron al clubului de fotbal Chelsea din Londra şi simbol al oligarhilor ruşi, dispune de 16 reşedinţe, 6 maşini de lux, conturi în bănci din Rusia în valoare de circa 72 milioane lire sterline.
"Vânate" de paparazzi sau de jurnaliştii revistei americane Forbes, de-a lungul ultimului deceniu, bunurile care fac parte din averea miliardarului rus Roman Abramovici (44 de ani) au fost, pentru prima oară, descrise de el însuşi într-o declaraţie de avere.
Abramovici a avut nevoie de această formalitate, impusă de legislaţiea anticorupţie din Rusia, deoarece vrea să candideze pentru un loc în Legislativul regiunii ruse Ciukotka, pe care a condus-o ca guvernator între anii 2000 şi 2008.

Din cuprinsul acestei declaraţii de avere, datată decembrie 2010, mass media britanice au sintetizat cele mai importante bunuri pe care miliardarul a recunoscut că le deţinea la sfârşitul anului trecut. Există însă şi alte lipsuri importante - Abramovici nu recunoaşte, cel puţin în faţa alegătorilor ruşi, existenţa unei "miniflote" de 4 yahturi

Avocaţii oligarhului au declarat că Abramovici speră ca, odată cu publicarea declaraţiei de avere, jurnaliştii din întreaga lume "să înceteze a mai relata despre proprietăţi pe care nu le-a avut niciodată.

Astfel, principalele elemente ale averii lui Roman Abramovici ar fi:

CONTURI - 22, care însumează echivalentul a circa 72 milioane lire. Declaraţia de avere menţionează doar conturile deschise în Rusia.
DOBÂNZI - 3 milioane lire pe an. Atât a câştigat miliardarul în 2009, din dobânda pentru banii gheaţă deţinuţi în conturi bancare.
REŞEDINŢE - patru case în Rusia, două în SUA (cabane de ski), trei în Franţa (inclusiv în insula Saint-Barthélemy, teritoriul francez din Caraibe) şi şase apartamente şi o casă în Marea Britanie. Miliardarul plănuieşte transformarea unui imobil cu mai multe apartamente din cartierul de lux Belgravia, din Londra, într-un singur palat cu o valoare estimată la 150 milioane lire.
AUTOMOBILE - 7, dintre care două limuzine BMW, trei Mercedes Benz, un SUV Range Rover, dar şi un Volkswagen Golf vechi de patru ani, cu o valoare "infimă", de cel mult 7.000 lire.
YAHTURI - 4. "Miniflota" nu apare specificată în declaraţia de avere, dar publicaţii ruse (precum Moscow Times şi revista Finans) sau britanice (The Daily Mail) afirmă că Abramovici deţine cel mai mare yaht cu motor din lume, denumit "Eclipse". Din aceeaşi declaraţie lipsesc şi referirile la avioanele şi elicopterele pe care le-ar deţine.
CHELSEA LIMITED - acţiuni 100%. Miliardarul este mândru să declare că este unicul acţionar al clubului de fotbal Chelsea F.C. (momentan pe locul cinci în clasamentul Premier League), deţinut de compania Chelsea Limited.

INFO

Dintr-o precedentă declaraţie de avere, semnată în 1998, pe când Abramovici era deputat în Parlamentul rus, reieşea că cel de-al 50-lea cel mai bogat om al planetei din 2010 era destul de "sărac". Singurul bun deţinut era un automobil Lada, iar declaraţia includea menţiunea că nu deţine imobile sau terenuri.

Citește și: