Maria Bîrnaure
3320 vizualizări 13 sep 2016

„Acesta este semnul paşnic de protest folosit de cei din grupul etnic Oromo, în ultimele 10 luni. Am făcut acest lucru pentru a atrage atenţia asupra faptului că sute de conaţionali ai mei au fost omorâţi de forţele de ordine pentru că au protestat paşnic cu privire la nedreptăţile la care sunt supuşi. Ştiam că milioane de oameni se uită la Jocurile Olimpice şi am vrut ca lumea să mă vadă. Vreau ca lumea să ştie ce se întâmplă în Etiopia, fie că vorbim despre Oromia, Amhara, Ogaden, Gambella sau alte locuri din această ţară”, a explicat Feyisa gestul său. 

Sportivul a declarat că ştia care este riscul pe care şi-l asumă în momentul în care a ridicat mâinile deasupra capului. Bărbatul ştie că dacă se întoarce în ţara lui natală va fi, cel mai probabil, omorât, arestat sau pus pe lista oamenilor care nu vor mai putea părăsi vreodată ţara. Aceste declaraţii au fost făcute de Feyisa, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Guvernului din Etiopia a declarat că nu se pune în discuţie nicio pedeapsă pentru gestul său. 

Sportivul recunoaşte că în toată perioada de pregătire pentru Jocurile Olimpice s-a gândit la suferinţa pe care o îndură conaţionalii săi din grupul etnic Oromo. 

„Cafeaua etiopiană pe care o consumă americanii provine din regiunea în care m-am născut. Suntem, de asemenea, recunoscuţi drept alergători foarte buni pe distanţe lungi. Protestele paşnice împotriva guvernului au început în noiembrie anul trecut când oficialii i-au forţat pe locuitorii din această zonă să-şi vândă pământurile investitorilor străini. De atunci, drepturile omului nu mai există pentru etnicii Oromo”, a povestit Feyisa. 

Mai mult, sportivul s-a temut în toată această perioadă pentru siguranţa sa din pricina faptului că a iniţiat diverse campanii prin care ajută tinerii studenţi Oromo care, deşi sunt înzestraţi, nu au posibilitatea să îşi finalizeze studiile. 

Feyisa spune că nu are de gând să ia legătura cu membri ai Guvernului şi că dacă aceştia din urmă doresc să ia legătura cu el, ar trebui să elibereze mai întâi toţi prizonierii, indiferent de naţionalitatea sau de aparteneţa lor etnică, ce au fost închişi pe nedrept. 

„Sunt un alergător, nu un savant sau un politician, dar ştiu că toţi oamenii merită dreptate şi o judecată dreaptă. Voi continua să alerg şi îmi voi continua cariera şi voi milita până când etnicii Oromo şi ceilalţi etiopieni îşi vor găsi dreptatea”, a încheiat Feyisa. 

Citește și: