Adina Oşan
299 vizualizări 19 ian 2016

"Este o mare prostie acest scandal, este o lege din 1994, mi se pare, care reglementează clar când şi unde se intonează imnul naţional. La sport e o singură prevedere privind intonarea imnului naţional: la competiţiile oficiale internaţionale, unde joacă naţionalele României. Dacă se doreşte intonarea imnului prin campionatele naţionale de baschet, volei, handbal etc, trebuie să se schimbe legea. Pe mine mă surprinde că COSR vrea să ia poziţie în această direcţie, pentru că vine Olimpiada şi atunci poate se aşteaptă că nu luăm nicio medalie de aur şi nu se va auzi imnul României acolo. La baschet, de exemplu, se intonează imnul la fiecare joc din Liga Naţională, jucătorii sunt aliniaţi, dar nu ştiu dacă sunt trei români printre ei, restul sârbi, americani. Măcar dacă i-ar pune să cânte, că ar învăţa imnul României", a spus Gaţu, pentru MEDIAFAX.

Săptămâna trecută, MTS a trimis o notificare federaţiilor naţionale, în care le avertiza pe acestea că, potrivit legii, intonarea imnului naţional se face doar înaintea "competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România". Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi - U Cluj. Antrenorul bosniac al Universităţii Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el şi echipa lui au fost înjuraţi tot timpul, pentru că după intonarea imnului României şi-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formaţia gazdă cânta împreună cu galeria proprie "imnul Ţinutului Secuiesc".

Vineri, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, declara, pe pagina proprie de Facebook, că legislaţia nu permite intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor interne, astfel că FR Baschet a încălcat legea când a introdus în propriul regulament obligativitatea intonării acestuia înaintea meciurilor din ligile naţionale. "Nu ştiu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată Imnul la vreo competiţie naţională şi am caştigat 25 de titluri de campioană naţională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo şi alte discipline NU se intonează Imnul Naţional deoarece nu este permis de legislaţia în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect şi să aplic Legea în România în spiritul Constituţiei pe care am jurat la Învestire, în onoranta funcţie de ministru", scria Lipă.

Duminică, MTS a revenit cu precizări pe această temă, într-un comunicat nesemnat, provenind de la "cabinetul ministrului", în care susţine că legea nu interzice intonarea imnului naţional la competiţiile interne: "Potrivit cadrului legal în vigoare - Legea nr. 75 / 1994 şi Hotărârea nr. 1157 /2001, care reglementează Normele privind obligaţia intonării imnului naţional, doar în situaţiile precizate de Lege, imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România. Acest cadru legal reglementează caracterul obligatoriu al intonării imnului naţional, în situaţiile menţionate mai sus, fără a interzice acest lucru pentru alte categorii de competiţii".

În acelaşi comunicat, MTS menţiona că se va consulta cu federaţiile sportive cu privire la intonarea imnului naţional la competiţiile interne.

Luni, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, i-a cerut secretarului de stat Carmen Tocală un raport detaliat cu privire la incidentele de la intonarea imnului naţional la meciurile dintre Sepsi Sfântu Gheorghe - Universitatea Cluj şi Rapid - Sepsi, din Liga Naţională feminină de baschet.

"În urma incidentelor, create cu ocazia intonării Imnului Naţional al României, la meciurile dintre Sepsi Sf. Gheorghe şi Universitatea Cluj, respectiv cel dintre echipele Rapid Bucureşti şi Sepsi Sf.Gheorghe, în cadrul Ligii Naţionale de Baschet Feminin, Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, i-a cerut secretarului de stat Carmen Tocală, prezentarea unui raport detaliat, până marţi, 19 ianuarie, privind împrejurările în care acestea s-au produs", se arăta într-un comunicat al MTS.

După meciul de la Sfântu Gheorghe, FR Baschet a anunţat, în urma studierii rapoartelor observatorului şi arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi şi U Cluj, că regulamentele federaţiei nu au fost încălcate la acea partidă.

Incidente s-au înregistrat şi la meciul dintre Rapid şi Sepsi, disputat, la 9 ianuarie, la Bucureşti. Fanii giuleşteni au vrut să protesteze faţă de echipa oaspete, dar au ajuns să se certe între ei. "În timpul partidei a izbucnit un incident între două facţiuni ale galeriei rapidiste. Jandarmii au intervenit la timp, au înăbuşit conflictul şi au scos în afara sălii aproximativ 40 de suporteri pentru a fi legitimaţi şi identificaţi în urma vizionării probelor video", spunea purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, pentru MEDIAFAX.

La meci asistau aproximativ 300 de suporteri, iar după incidente o mare parte a galeriei rapidiste a părăsit sala, rămânând 70 de persoane. Fanii au avut pentru foarte scurt timp afişat un banner cu mesajul: "Ţinutul secuiesc nu există". De asemenea, suporterii rapidişti au avut câteva scandări jignitoare la adresa formaţiei oaspete.

Suporterii în cauză sunt aceiaşi care sunt prezenţi de obicei la meciurile echipei de fotbal Rapid.

Citește și: