Carmen Dumitrescu
832 vizualizări 23 oct 2018

Peste 1.000 de suporteri ai echipelor de fotbal din Craiova au venit, luni noaptea, la Stadionul „Ion Oblemenco”, îmbrăcaţi în doliu, au scandat numele legendei fotbalului din Bănie şi au strigat „Te vom iubi mereu”.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al legendei fotbalului românesc, Ilie Balaci, a fost depus, marţi, pe terenul de fotbal al stadionului „Ion Oblemenco” din Craiova, unde mii de fani din toată ţara au fost aşteptaţi să îşi ia rămas bun de la „Minunea Blondă” din Bănie.

Primăria Craiova şi-a propus ca o stradă importantă a oraşului să poarte numele sportivului. În plus, municipalitatea promite să organizeze anual o gală a sportului sub numele lui Balaci.

"Ilie Balaci a fost un adevărat ambasador al Craiovei, iar Primăria Craiova îi va cinsti memoria, astfel încât marele jucător să rămână pentru totdeauna aproape de sufletele noastre. Executivul Primăriei va propune Consiliului Local, în perioada imediat următoare, instituirea unei gale anuale pentru premierea celor mai buni juniori de fotbal, aşa cum şi-a dorit, de altfel, şi marele jucător. Prima ediţie a acestei gale va fi la sfârşitul acestui an şi îi va purta numele. De asemenea, la o viitoare şedinţă a Consiliului Local, vom propune ca o stradă importantă din municipiul Craiova să primească numele Ilie Balaci”, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Lorena, fiica lui Balaci, a discutat marţi cu reporterul ProSport prezent la stadionul din Bănie. Ea a anunţat că familia nu a ridicat suspiciuni asupra decesului fostul mare fotbalist, ba chiar a ţinut să mulţumească celor de la SMURD pentru modul în care s-au implicat. Ea a precizat că autopsia este o procedură normală în astfel de cazuri. Lorena nu a mai putut continua dialogul la apariţia lui Eugen Trică, fostul său soţ, cei doi izbucnind în lacrimi în momentul revederii. Ei au plecat la braţ în încăpererea unde era depus trupul fostei glorii a fotbalului românesc.

Lorena a dorit să facă aceste precizări, după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţase: "Ne-am autosesizat în urma suspiciunilor pe care familia le-a ridicat pentru că Ilie Balaci este un erou naţional, prin urmare era datoria noastă să facem acest lucru. Am constituit o echipă de control care se va deplasa la Craiova pentru a verifica exact ce s-a întâmplat în cazul lui Ilie Balaci. Se va verifica modul în care s-au respectat procedurile de preluare a pacientului, de la dispecerat la declararea decesului".

Cei de la ISU Dolj au specificat zilele trecute că: "În jurul orei 9:40, a fost anunţat apelul la 112. Imediat la locuinţa de familie a fotbalistului s-a deplasat un echipaj cu medic de la SAJ Dolj, care a găsit victima în stop cardio-respirator. Ulterior, s-a luat decizia de a mai trimite în sprijin la caz înca in echipaj SMURD cu medic. După executarea timp de mai multe zeci de minute a manevrelor de resuscitare (conform protocolului medical) a fost declarat decesul fotbalistului".

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, nu a rămas indiferent la dispariţia fostului mare internaţional Ilie Balaci. Oficialul FIFA a trimis o scrisoare către Federaţia Română de Fotbal, în care şi-a exprimat regretul.

“Vă rog să acceptaţi condoleanţele mele pentru dispariţia lui Ilie Balaci, fost internaţional şi antrenor. În cariera sa, a adunat 65 de selecţii în echipa naţională a României, în perioada 1974-1986. La nivel de club, şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Universitatea Craiova. În 11 sezoane, a câştigat de două ori campionatul, în 1980 şi 1982, şi de patru ori a cucerit trofeul Cupei. După încheierea carierei de jucător, a antrenat mai multe echipe din România, Africa şi Orientul Mijlociu, devenind un manager de succes, cucerind 22 de trofee.

În numele întregii comunităţi fotbalistice internaţionale, v-aş fi recunoscător dacă puteţi transmite condoleanţele noastre familiei şi celor dragi. Ne-am dori ca, într-o oarecare măsură, cuvintele noastre să aducă puţină pace şi alinare în aceste momente triste”, a scris preşedintele FIFA.

Dănuţ Lupu, prezent la Craiova la înmormântarea lui Ilie Balaci, nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile. "Minunea Blondă" a fost naşul fostului mijlocaş al lui Dinamo sau Rapid.

"A fost o plăcere deosebită să-l cunosc pe acest om minunat. Pentru el, jocul de fotbal era o sărbătoare. A fost o plăcere să învăţ de la el... să jucăm fotbalul cu zâmbetul pe buze... Mă scuzaţi...", a spus Lupu la Digi Sport, moment în care a izbucnit în plâns.

Apoi, a continuat, vorbind printre lacrimi: "Naşul a fost primul om care a vrut să mă ia la FC Olt, când era antrenor, asta atunci când eu am terminat junioratul. După l-a luat nea Mircea (n.red. - Lucescu) la Dinamo şi după discuţii cu Lucescu, am ajuns şi la Dinamo. Nu am crezut niciodată că o să am onoarea să-mi fie naş. El, la 28 de ani, juca într-un picior mai bine ca noi toţi.

Pe toţi copiii de la Dinamo, din '86 - '87, ne ţinea la antrenamente să dăm la lovituri libere, făceam pariuri, dar niciodată nu am putut să-l batem. Naşul lovea mingea cum puţini fotbalişti o lovesc. Le mai nimeream şi eu, că am stat cu el mult la antrenamente... Nu am avut o relaţie extraordinară de bună în ultimul timp, nu ne-am văzut atât de des, cum era naş şi fin, că el am fost mult timp plecat, dar pentru mine va rămâne întotdeauna naşul meu".

Patru persoane au ajuns la spital în urma impactului dintre două maşini, în noaptea de luni spre marţi, în zona stadionului „Ion Oblemenco” din Craiova. Unul dintre şoferi este nepotul lui Ilie Balaci, au declarat pentru Mediafax, surse locale. Potrivit Poliţiei Dolj, accidentul s-a produs din cauza neacordării de prioritate, patru persoane fiind rănite.

”Un autoturism condus de un bărbat ar fi ieşit de pe strada pe unde se face accesul în stadionul Ion Oblemenco şi nu ar fi acordat prioritate unui alt autoturism, care circula pe Bulevardul Ştirbei Voda, către Parcul Tineretului. Au fost patru victime, şoferii şi câte un pasager din fiecare autoturism”, a transmis Poliţia Dolj.

Cei patru răniţi au fost duşi la Spitalul din Craiova, în stare stabilă. Surse locale susţin că una dintre maşini era condusă de nepotul lui Ilie Balaci, care tocmai plecase de la stadion.

Cariera de jucător a lui Ilie Balaci a durat 15 ani, dintre care 12 au fost petrecuţi la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale şi cu care a câştigat şapte trofee.

Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 şi a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova. A câştigat trei titluri naţionale şi patru Cupe ale României şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 şi 1982. În prima ligă are 347 de meciuri şi 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scorniceşti şi Dinamo Bucureşti.

Supranumit şi „Minunea blondă”, Balaci a rămas unul dintre cei mai mari jucători români de fotbal.

Ca antrenor a avut performanţe remarcabile mai ales în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.

Citește și: