Carmen Dumitrescu
2518 vizualizări 22 oct 2018

Ilie Balaci a început să se simtă rău încă la primele ore ale zilei de duminică, 21 octombrie. Se afla în casa mamei sale, care a şi asistat la scurta suferinţă a fiului ei. Tot ea a sunat la Ambulanţă şi a cerut ajutorul medicilor pentru a-l salva.

Ora 9:39 Mama lui Ilie Balaci sună la la numărul de urgenţă 112

Ora 9:39 Dispeceratul STS, responsabil de preluarea apelurilor de urgenţă, transmite ambulanţei că un bărbat se simte rău şi că se află în stare de semi-conştienţă.

Ora 9:40 Apelul este alocat echipajului de urgenţă

Ora 9:48 Primul echipaj medical, de tip C2 cu medic, ajunge la casa mamei lui Ilie Balaci. Pacientul este inconştient. Echipajul de tip C2 este o maşină de terapie intensivă, cu toate dotările necesare pentru cazurile de pacienţi inconştienţi.

Ora 9:49 A început resuscitarea pacientului. Nu se pune problema efectuării trombolizei (n.r.: Tromboliza este o perfuzie care se administrează pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Substanţa dizolvă cheagul format, fiind considerată singura procedură medicală care i-ar putea salva viaţa)”, explică directorul Serviciului de Ambulanţă Dolj, Cristian Gângioveanu. "Procedura de tromboliză se face doar de către medicii specialişti din cadrul SMURD. Intră în competenţa lor, pentru că fiecare echipaj are competenţa lui. Dar asta era discuţia iniţială. Pentru că această tromboliză se face la pacienţii conştienţi, iar la Ilie Balaci nu mai era cazul."

Ora 10:17 Este chemat al doilea echipaj, de această dată de la SMURD. Personalul primei ambulanţe constatase că este un infarct şi aveau nevoie să fie sprijiniţi în procedura de resuscitare, fiind vorba despre zeci de minute de masaj cardiac.

"Nu este adevărat că n-am fi avut medicamentele necesare,” declară Cristian Gângioveanu. ”Singura chestie era tromboliza. Tromboliza este făcută doar de echipajele de la SMURD. Dar nu mai era necesar. Am trimis o ambulanţă de top, dotată cu tot ce conta. Când s-a chemat echipajul de la SMURD s-a luat în calcul că putea fi un infarct miocardic şi atunci au decis să cheme şi un echipaj SMURD, pentru a creşte şansele de supravieţuire. Despre asta este vorba."

Manevrele de resucitare au durat aproximativ o oră şi jumătate.

Ora 11:13 personalul de la Ambulanţă a luat decizia de a-l declara mort pe Ilie Balaci.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a anunţat un control la Serviciul de Ambulanţă Dolj pentru a verifica dacă s-au aplicat în mod corect normele în acest caz.

"Controlul Ministerului Sănătăţii nu presupune deplasarea fizică a unei echipe aici, la Craiova. O să ceară probabil datele. E adevărat că au fost informaţii că nu s-ar fi intervenit în parametri, dar din partea familiei nu s-a plâns nimeni. Dimpotrivă, familia chiar a apreciat efortul făcut de noi. Eu nu am primit nimic oficial cu privire la control, dar sistemul acesta 112 permite să nu vină cineva fizic. De la Bucureşti se intră pe sistemul 112 şi acolo se ascultă practic toate convorbirile, ora la care s-a sunat, ce s-a solicitat de către apelant. Noi avem tablete şi completăm fişele şi acolo, nu doar în formă scrisă. Deci se poate să ne fie cerute anumite documente şi acestea să fie verificate în cadrul ministerului. Din punctul nostru de vedere, orice acuzaţii apar sunt total neconforme cu realitatea”, a spus Gângioveanu.

Ilie Balaci va fi înmormântat marţi la Cimitirul Sineasca din Craiova

Cei care l-au iubit şi admirat pe fotbalistul de legendă Ilie Balaci au, pe 22 şi 23 octombrie, prilejul de a-l însoţi pe ultimul drum, presărat cu câteva opriri. Funeraliile lui Ilie Balaci îl vor purta pe acesta prin toate locurile cu semnificaţie simbolică pentru viaţa şi cariera sa.

Trupul neînsufleţit al lui Ilie Balaci a fost depus luni la ora 11.00 la Biserica ”Sfântul Ilie” din Craiova şi va rămâne acolo, pentru cei care îşi doresc să-şi ia rămas bun, până la ora 17.00.

Atunci, trupul va fi dus la Stadionul ”Ion Omblemenco” din oraş, unde, de la 18.00 va începe o slujbă oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Olteniei.

Marţi, de la ora 9.00, trupul neînsufleţit va fi depus pe terenul stadionului ”Ion Oblemenco”, iar de la 11.30 va fi o slujbă In memoriam, oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Olteniei.

La scurt timp după aceea, trupul va pleca spre Cimitirul Sineasca. Cortegiul funerar se va deplasa pe traseul: Biserica Sfântul Ilie - Primăria Muncipiului Craiova - Universitatea din Craiova - Calea Bucureşti - Pasajul Suprateran - Strada Amaradia- Strada George Enescu.

 

Citește și: