257 vizualizări 20 dec 2010

România a câştigat meciul cu Danemarca şi medaliile de bronz la Europenele feminine de handbal la o zi după usturătorul eşec din semifinalele cu Suedia. Întâmplător sau nu, "metamorfoza" fetelor a venit la câteva ore după ce doamna doctor Violeta Popa, de la cabinetpsihoconsult.ro, psihologul echipei naţionale, a fost chemată în Danemarca să ajute echipa. Iar fetele aveau mare nevoie de cineva cu care să discute, pentru că săptămânile de cantonament de dinaintea competiţiei lasă urme.

"Aparent, nu există diferenţe între sportivi şi restul oamenilor, din punct de vedere psihologic, şi unii, şi ceilalţi având probleme de ordin emoţional, cele care duc, în cele din urmă, la boli fizice. Este adevărat, însă, că în cazul sportivilor nivelul de stres este mult mai ridicat, dar el şi este mai pregătit şi educat să reziste la un stres mai mare", spune Violeta Popa, care ştie de ce au cedat fetele: "Fetelor le-a fost foarte greu pentru că, gândiţi-vă, erau departe de casă de două săptămâni, meciurile se succedau foarte rapid, erau considerate printre favorite, iar lumea aştepta foarte mult de la ele. Toate astea înseamnă o mare presiune şi, aşa cum se întâmplă în sportul românesc, le-au lipsit anumite elemente în momentele decisive, momente care să facă diferenţa". Chiar dacă nu consideră că este meritul ei pentru "renaşterea" Naţionalei, Violeta Popa regretă că nu a fost chemată în Danemarca mai devreme: "Poate că ar fi trebuit să fi mers în Danemarca mai devreme, dar chiar şi dacă nu am fost acolo, eu tot am lucrat cu fetele pe timpul campionatului. La telefon, prin sms, am comunicat în tot acest timp".

Altfel, din păcate, din punctul ei de vedere, sportivii români au o mare problemă: le lipseşte spiritul de învingător.
"Despre spiritul poporului român am putea vorbi la nesfârşit. Noi ne naştem într-un anumit climat cultural şi geografic cu mari influenţe asupra noastră. Din momentul în care se naşte, românul are gândirea liniară, ceea ce-l încurcă toată viaţa. Românul este născut şi învăţat cu minciuna, iar prima minciună este căţeluş cu părul creţ. Este prima minciună iar subconştientul o preia, chiar dacă noi nu ne dăm seama de asta. Ne dăm seama de acest lucru abia când încercăm să ne descoperim şi ne aflăm limitele. Se poate spune că poporul român nu are mentalitatea de învingător. Şi este păcat, pentru că o aveam. Face parte din egregorul neamului românesc, numai că sunt anumiţi factori, prea mulţi, care fac ca acest spirit important să se piardă".

Presa şi societatea pun presiune pe echipă

În fine, ca o altă posibilă explicaţie pentru fragilitatea psihologică a sportivilor români, Violeta Popa vorbeşte despre societate şi despre presa de la noi: "Este adevărat că nici societatea nu ne ajută. Mi-au povestit fetele cum în Spania, în campionat, o echipă a ieşit pe locul 10. În ziar erau mulţumiri aduse fetelor, ceea ce nu se întâmplă la noi. Aici, dacă nu ai câştigat, eşti un paria, nu mai contezi. Este şi presiune mare, din partea presei, a societăţii, şi ştiţi foarte bine lucrul acesta. Acesta este motivul pentru care din ce în ce mai multă lume pleacă din România. Este ceva care nu funcţionează cum trebuie, oricât de mult ne-am strădui. Prea multă răutate".

Citește și: